În plantaţia viticolă de la Crama Budureasca, cu o suprafaţă de 300 hectare, din comuna prahoveană Gura Vadului, podgoria Dealu Mare, anul viticol 2015 pare a fi unul bun.
„Suntem la începutul lunii august şi, deocamdată, sunt semnele prevestitoare ale unui sezon viticol destul de bun. Plantaţia de viţă-de-vie se prezintă excelent, cu mici excepţii, mai ales pe suprafaţa de 40 de hectare ocupată cu soiul de Fetească neagră unde mugurii au fost afectaţi de ger. Dar, din punctul nostru de vedere, al vinificatorilor, o producţie ceva mai scăzută asigură o calitate superioară a vinurilor!”, ne-a declarat ing. Şerban Gheorghiu, oenologul Cramei Budureasca.
Cramă Budureasca este nouă, a fost dată în exploatare în urmă cu trei ani, şi este dotată cu echipamente tehnologice de ultimă generaţie. Unul dintre utilajele care îi ajută pe viticultorii de aici să conserve aromele şi să obţină vinuri de calitate este o presă modernă care face presarea musturilor albe şi muturilor roze în mediu inert, deci fără a intra în contact cu oxigenul. „Avem pregătit în fabricaţie un vin spumant, deja am încercat un lot de 5.500 de sticle, prin metoda tradiţională denumită champenoise, unde fermentaţia naturală are loc în sticle, urmând ca anul viitor să ieşim cu el pe piaţă”, a susţinut Şerban Gheorghiu.
Între alte noutăţi, pe care le-am aflat de la specialistul unităţii, sunt cupajele unice, pe care se găsesc numai la Crama Budureasca, realizate din soiurile de vin Tămâioasă românească cu Chardonnay.
Referitor la piaţa vinului, preferinţele consumatorului se îndreaptă spre vinurile seci, un trend ascendent constatându-se spre vinurile rozé.
Situată pe aşezămintele fostului IAS Tohani – Dealu Mare, în ferma Budureasca sunt cultivate aproximativ 300 de hectare de viţă-de-vie, din care 250 ha au fost replantate începând din 2008, în urma unui program de reconversie care a cuprins anual circa 70 de hectare. Restul de circa 50 ha a rămas pe vechile clone, extrem de valoroase.
De asemenea, 55% din patrimoniul viticol al fermei, sunt ocupate cu struguri pentru vinuri roşii – Pinot Noir, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Shiraz şi Merlot, iar 45% cu struguri pentru vinuri albe – Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Fume, Pinot Grigio, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Riesling şi Muscat Ottonel.
Noua cramă Budureasca inaugurată în primăvara anului 2013, are o suprafaţă de 5.300 mp (4.000 mp construcţie îngropată), fiind una dintre cele mai noi şi mai moderne unităţi de procesare din podgoria Dealu Mare. Crama are o capacitate de producţie şi stocare de 3 milioane litri vin, dispune de peste 50.000 litri capacitate de stocare în 250 de barrique de stejar, capacitatea de procesare a strugurilor fiind de 100 de tone pe zi.