Adama
Vinasa Rompak

Calitatea bate cantitatea în producţia viticolă din acest an

Publicat: 18 septembrie 2014 - 19:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) estimează pentru 2014 o diminuare a recoltei de struguri cu 25%, comparativ cu anul 2012, din cauza precipitaţiilor şi grindinei, ceea ce va influenţa şi producţia totală de vin, însă calitatea ar putea fi una "de excepţie" dacă vremea călduroasă se va menţine şi în perioada următoare.

"Avem un an atipic. 2014 este un an cu o producţie diminuată faţă de 2012 cu 25%. Vreau să punctez că anul 2013 a fost un an cu o producţie de struguri şi de vin foarte mare şi de aceea nu facem referire la anul de producţie 2013. Au fost regiuni viticole afectate de grindină, cu preponderenţă Banat, Mehedinţi, Drăgăşani şi Tulcea. Precipitaţiile au fost duble cantitativ faţă de anul precedent, iar acest lucru a îngreunat campania agricolă în general, de la tratamente până la cules. Culesul strugurilor este întârziat cu două săptămâni faţă de o perioadă normală", a declarat directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Pe de alte parte, calitatea vinului în 2014 ar putea fi una ridicată dacă vremea călduroasă se va menţine pentru mai mult timp, a afirmat şeful PNVV."Vremea călduroasă a acestei toamne blânde, dar şi diferenţele importante de temperatură între perioada diurnă şi cea nocturnă ajută strugurii şi aromele să se dezvolte. Există şansa, dacă această toamnă frumoasă va continua, să avem un vin care să depăşească aşteptările. Deocamdată este o speculaţie pentru că nu ştim cum va fi această toamnă, dar eu sper că va fi un an de excepţie din punct de vedere calitativ", a adăugat Gheorghe.

Creşterea preţurilor nu este justificată
În ceea ce priveşte preţul vinului, directorul general al PNVV consideră că nu se justifică o creştere a preţului la raft indiferent de producţia realizată în acest an, deoarece există stocuri suficiente din anul precedent.

"Chiar dacă faţă de anii precedenţi tratamentele efectuate au fost mai multe, cu 2-3 tratamente, şi a generat costuri mai mari de producţie, cine va creşte preţul la raft riscă foarte mult să pună presiune pe bugetele consumatorilor de vin. Eu nu prognozez o creştere de preţ a vinului la raft. Afirmaţia o fac şi pe fondul producţiei record din anul 2013 atât în România cât şi la nivel european. Avem stocuri, sunt cramele pline de vinuri şi nu cred că se justifică o creştere a preţului de vânzare. Toată lumea vrea să îşi maximizeze profitul, dar pe fondul crizei economice se încearcă soluţii pentru eficientizarea costurilor. Vreau să repet că nu avem o producţie foarte proastă, există doar o diminuare a producţiei, dar pe partea de calitate va fi un an bun", a mai spus Ovidiu Gheorghe.

Recoltă struguri_b

2013, un an recordist
Datele statistice arată că anul 2013 a fost un an record din punct de vedere al producţiei de struguri şi de vin. Dacă PNVV estima anul trecut în septembrie o producţia de vin de peste 4 milioane de hectolitri, cu cel puţin 20% mai mare decât în 2012, MADR a publicat pe site o producţie de vin de 5,11 milioane hectolitri.
Potrivit datelor INS, producţia de struguri în 2013 a fost de 950.000 de tone cu 27% peste cea din 2012, cifrată la 746.000 tone.

Vizualizat: 1760 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

2014 – an dificil pentru viticultură

2014 – an dificil pentru viticultură

Anul acesta ar putea fi unul slab pentru producătorii de vinuri, dacă vremea nu se îndreaptă şi următoarele luni nu vor fi călduroase şi secetoase, susţin aceştia.

Demonstraţii cu utilajele Agrisorg pentru viticultură şi pomicultură

Demonstraţii cu utilajele Agrisorg pentru viticultură şi pomicultură

Luna trecută, firma Agrisorg a organizat, în judeţul Galaţi, două simpozioane de prezentare a utilajelor specifice pentru lucrările din viticultură şi pomicultură, urmate de demonstraţii în două plantaţii gălăţene: la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru şi la livada Eurofruct din satul Viile, comuna Fârţăneşti.

SCDVV Bujoru şi BASF, parteneriat pentru viticultură în sudul Moldovei

SCDVV Bujoru şi BASF, parteneriat pentru viticultură în sudul Moldovei

În urma unui parteneriat între compania BASF şi SCDVV Bujoru, în luna februarie a.c., la Tecuci, a avut loc un simpozion pe teme de viticultură, la care au participat zeci de fermieri din podgoriile: Dealu Bujorului, Iveşti şi Nicoreşti, din judeţul Galaţi, precum şi din zona viticolă vrânceană, podgoriile Panciu şi Odobeşti şi din judeţele învecinate.

Cum facem conversia la viticultura ecologică?

Cum facem conversia la viticultura ecologică?

De câţiva ani buni, produsele agroalimentare ecologice s-au numărat printre sectoarele de piaţă cu cea mai rapidă creştere pe plan naţional şi internaţional. În aceste tendinţe se înscrie şi producţia viti-vinicolă ecologică.  

Viticultura românească: obiective pentru următorii şapte ani

Viticultura românească: obiective pentru următorii şapte ani

Un punct important al strategiei pentru intervalul 2014-2020 în ceea ce priveşte sectorul viti-vinicol vizează tocmai cercetarea, pentru care specialiştii din domeniu, membri ai SRH, au stabilit trei direcţii strategice ale activităţii de cercetare-dezvoltare.

Viticultura - sector prioritar şi în 2014-2020

Viticultura - sector prioritar şi în 2014-2020

Sectorul viti-vinicol a fost singurul domeniu care în exerciţiul bugetar 2007-2013 a reuşit să absoarbă fondurile europene în proporţie de 100%, dar el rămâne o prioritate şi pentru 2014-2020. 

Federaţia Viticultorii: Viticultura este discriminată în raport cu alte ramuri ale agriculturii

Federaţia Viticultorii: Viticultura este discriminată în raport cu alte ramuri ale agriculturii

Federaţia Viticultorii consideră că sectorul viticol este discriminat comparativ cu celelalte sectoare şi solicită factorilor de decizie să ia toate măsurile pentru a permite valorificarea fără constrângeri a producţiei de struguri, se arată într-un comunicat al federaţiei.

Se anunţă an bun pentru viticultură. Cum protejăm via de intemperii?

Se anunţă an bun pentru viticultură. Cum protejăm via de intemperii?

Deocamdată se anunţă un an bun pentru viticultură, cu excepţia fermelor peste care s-a abătut grindina. Până în momentul recoltării strugurilor, viticultorii sunt “la mâna vremii”, anul acesta, aversele de ploaie cu grindină îşi cer tributul prin frecvenţa şi agresivitatea lor.

Peste 200 de milioane de euro au fost investiţi în viticultura românească, în 5 ani

Peste 200 de milioane de euro au fost investiţi în viticultura românească, în 5 ani

În ultimii 4-5 ani de zile, viticultura românească a beneficiat de investiţii din fonduri europene de peste 200 de milioane de euro, sume asemănătoare urmând să vină în perioada 2014-2018, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii