Anul 2014 a fost un an dificil pentru producătorii de vinuri. Din cauza ploilor frecvente, s-au făcut investiţii mari, atât în tehnologie, cât şi în procesare.
„Anul 2014 a fost un an foarte dificil. Anul dificil înseamnă mai multă investiție în vie, mai multe tratamente, deoarece a fost un an ploios. La Drăgășani grindina a rupt vița de vie. A fost un an foarte greu. S-a investit foarte mult în vie, cred că investițiile s-au dublat în acest an față de anii trecuți, dar totuși am reușit să scoatem o producție foarte bună. S-a recoltat foarte bine și acum așteptăm să vedem cum se naște vinul. A trecut o lună de când noile vinuri sunt în macerare, în fermentare”, a declarat Ștefan Timofti, somelier-manager de evenimente la Casa Cotnari, cu ocazia unui seminar de specialitate la Târgul Internațional de Vinuri Good Wine, găzduit de Romexpo.
Potrivit Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), precipitaţiile abundente şi grindina au generat la nivel naţional următoarele influenţe: număr mare de tratamente fitosanitare şi, implicit, costuri mai mari de producţie comparativ cu alţi ani agricoli, diminuarea recoltelor faţă de anul precedent şi întârzierea campaniilor de recoltare cu circa două săptămâni faţă de perioada normală. „La nivel naţional, putem prognoza o diminuare a producţiei cu 25% faţă de anul 2012, anul 2013 fiind unul cu supraproducţie. Din punct de vedere cantitativ, producătorii care au efectuat corect şi la timp tratamentele fitosanitare nu au avut pierderi semnificative raportate la producţiile normale estimate”, aprecia în toamnă Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV.
De asemenea, există diferenţe semnificative la nivel regional din punct de vedere al mediei obţinute la hectar, cele mai afectate zone fiind Banat, Mehedinţi, Drăgăşani şi Tulcea.