Adama
Vinasa Rompak

Comasarea terenurilor agricole… fără bani

Publicat: 02 decembrie 2011 - 15:11
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

S-au scris mii de articole pe tema comasării terenurilor agricole. Majoritatea ideilor propuse pentru rezolvarea acestei probleme sunt fie futuriste, fie implică nişte resurse financiare pe care România nu le va avea niciodată. De asta nici nu se întâmplă nimic consistent, în afară de ce întreprinde fiecare fermier pentru sine.

Eu am o propunere mai simplă, din perspectiva politicii agricole... În realitate, nu ne interesează neapărat ca proprietăţile să fie comasate sub aspect juridic. Chiar dacă ar fi ideal să fie aşa, nu ne putem permite financiar acest lucru şi nu avem tehnica necesară să o facem într-un timp foarte scurt. Sunt de asemenea situaţii juridice încurcate, care ţin lucrurile pe loc, chiar dacă ne-am da toată silinţa. Nu sunt convins nici că transmiterea mai uşoară a dreptului de proprietate asupra terenurilor este foarte benefică cetăţenilor românilor...

Ce ne interesează de fapt în primul rând, este ca parcelele să fie comasate fizic, adică să lucrăm eficient terenul, organizat în sole mari. O evoluţie rapidă în comasarea fizică a terenurilor, care ar aduce un plus extrem de important de eficienţă, se poate realiza dacă subvenţia pe suprafaţă se va acorda parcelelor mari (de 5 ha, 10 ha, 20 ha etc., în funcţie de zona şi categoria de folosinţă) şi doar fermierilor, nu şi proprietarilor de teren.
Regula ar trebui anunţată cu 2 ani înainte, pentru a exista timpul necesar la nivelul fermelor pentru regrupări, eventual solicitându-se, progresiv în timp, o creştere a dimensiunii parcelelor de la an la an.

toamna-pe-camp_b

Legea ar putea suna cam aşa:
Zona: câmpie
Sunt eligibile la plată parcelele de peste 5 ha, deţinute de fermieri care :
a) au peste 30 ha teren şi nu deţin mai mult de 7 parcele
b) au peste 150 ha teren şi nu deţin mai mult de 9 parcele
.........................
h) au peste 500 ha teren şi nu deţin mai mult de 20 parcele
Sunt eligibile de asemenea parcelele, indiferent de mărime, care sunt situate în blocuri fizice mai mici de 5 ha.

Desigur formularea şi soluţia poate fi îmbunătăţită.
Fiind eligibile doar parcelele de o anumită mărime şi fermierii care au terenul relativ comasat, se va încuraja schimbul voluntar de teren, în fapt, pentru exploatare şi nu neapărat prin schimbarea proprietarilor. Schimbarea proprietarilor, pe lângă procesul administrativ costisitor, cere şi resurse financiare mari la nivelul fermierilor români, care trebuie să aibă banii pentru a cumpăra suprafeţe alăturate. Ori, aceşti bani nu se fac peste noapte...
Fermierii şi proprietarii unor parcele prea mici vor fi nevoiţi să renunţe la bucăţile prea mici de teren care însă vor fi alipite de alţii.


Dacă banii alocaţi României vor fi împărţiţi la suprafaţa eligibilă, nu vom pierde bani europeni. Probabil unele parcele nu vor primi subvenţii unul sau doi ani, dar în maximum 3 ani de la startul unui astfel de program se poate ajunge la o comasare în fapt importantă în exploatarea terenului.
Menţionez că un astfel de fenomen, la scară redusă desigur, a avut loc fără intervenţia statului în comuna Munteni, judetul Galaţi şi probabil sunt multe alte exemple pe care nu le cunosc.

Ce ne trebuie pentru realizarea comasării?
Modificarea legii arendării nu este obligatorie, dar ar ajuta, dacă arendaşului i s-ar permite să schimbe terenul luat în arendă cu alt arendaş. În acest fel proprietarii ar putea încheia contractul cu fermierii în care au încredere, însă exploatarea efectivă ar putea fi realizată de altcineva, în funcţie de înţelegerea dintre fermieri.
Ar trebui de asemenea implicat personalul Direcţiilor Agricole, pentru medierea schimburilor de teren dintre fermieri. Sunt convins că ar avea succes.
Şi ultimul lucru de care avem nevoie, şi cel mai important, este curajul. Curajul să recunoaştem că o parte dintre aşa-zisele actuale exploataţii nu vor supraveţui. Dar încercarea de a menţine cu orice preţ trăsăturile socialale ale sistemului actual de subvenţionare este dăunătoare. Creează iluzii unora, îi  blochează pe alţii să fie eficienţi şi ne pune pe toţi să achităm costurile.

Putem desigur să alegem varinta simplă: să ne bocim şi să scriem articole încă 30 de ani... până când într-un final vom ajunge la acelaşi rezultat sau când vom constata că alţii... ne-au cumpărat terenurile şi comasarea s-a încheiat.
 
Eu sunt susţinător al fermelor mici şi mijlocii, dar eficiente tehnic şi deci nu pentru creşterea în dimensiune a fermelor industriale fac această propunere. Însă cum ar trebui statul să finanţeze investiţiile  femierilor mici şi mijlocii pentru ca România să aibă un sistem agricol solid şi imun la şocurile globalizării,  este o problemă separată.

Consultant dr. Cosmin Popa

Vizualizat: 6923 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Topul zonelor cu cea mai mare suprafaţă de teren agricol din ţară

Topul zonelor cu cea mai mare suprafaţă de teren agricol din ţară

Potrivit Recensământului General Agricol, cele mai întinse terenuri agricole din ţară se află în zona Munteniei, această regiune deţinând aproape 18% din totalul suprafeţei agricole a României.

CEC Bank lansează noi credite destinate achiziţionării de teren agricol

CEC Bank lansează noi credite destinate achiziţionării de teren agricol

CEC Bank a lansat un nou produs, „Creditul pentru achiziţia de teren pentru producţia agricolă”, destinat persoanelor juridice. 

Baconschi: Vânzarea de terenuri agricole în scop speculativ ar trebui îngrădită

Baconschi: Vânzarea de terenuri agricole în scop speculativ ar trebui îngrădită

Ministrul de externe Teodor Baconschi şi-a susţinut în cadrul Radio România Actualităţi, poziţia critică faţă de situaţia terenurilor agricole din România şi, se declară nemulţumit că „mulţi cetăţeni străini au cumpărat cu nemiluita” pământ pentru speculaţii imobiliare, spunând că ar trebui „îngrădite” aceste abuzuri.

Tunisia oferă terenuri agricole investitorilor străini

Tunisia oferă terenuri agricole investitorilor străini

După ce a scăpat de dictatura lui Zine Al-Abidine Ben Ali, Tunisia îşi deschide porţile în faţa investitorilor străini. În domeniul agricol, noul guvern a pregătit o ofertă de 10.000 hectare, pe care le pune la dispoziţie sub formă de concesiune.

Terenuri agricole „de milioane” la marii proprietari

Terenuri agricole „de milioane” la marii proprietari

În ultimii 4 ani, suprafaţa terenurilor agricole exploatată în cadrul fermelor de 1-5 hectare s-a redus cu 400.000 de hectare, în timp ce fermele mari de peste 50 de hectare au câştigat 500.000 ha de teren, însemnând tranzacţii de 500 de milioane , la un preţ mediu de 1.000 de euro/ha.

UE: Lituania şi Slovacia pot interzice vânzarea de terenuri agricole străinilor până în 2014

UE: Lituania şi Slovacia pot interzice vânzarea de terenuri agricole străinilor până în 2014

''Este o decizie pozitivă, deoarece ne va permite să-i ajutăm pe agricultorii noştri. Ea ne va ajuta să prevenim specula'', a declarat pentru AFP ministrul lituanian al agriculturii, Kazys Starkevicius

Slovacia va cere Bruxelles-ului ca străinii să nu poată achiziţiona terenuri agricole încă 3 ani

Slovacia va cere Bruxelles-ului ca străinii să nu poată achiziţiona terenuri agricole încă 3 ani

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a guvernului de la Bratislava.

Potrivit ministerului, orice liberalizare a pieţei terenurilor agricole va determina o creştere rapidă a preţurilor, care ar putea afecta nivelul de trai al persoanelor care trăiesc şi muncesc în mediul rural.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
ababei
|
02. 02, 2012. Thursday 09:37
A venit si la noi in comuna Lipovat,jud Vaslui un cetaten strain din danemarca,a zis ca el face comasare de terenuri agricole pentru a fi lucrate iar noi i-am spus cand om pune mana pe maciuca nu te putem prinde pana in danemarca.am auzit ca prin alte sate s-a bagat si a arat terenurile fara stirea lor,dar noi cand ne adunam vreo 50-60 de maciucari iese foc si fulger.vor sa ne ia pamanturile paganii
1.
Tanase Scatiu
|
12. 02, 2011. Friday 21:46
Nenea doctoru' consultant, pai pi la noi se face asa de 10-15 ani si parcelele mai mici de 5 ha sint nesemnificative
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii