La nivelul judeţului Vaslui, porumbul este cultivat pe o suprafaţă de 101.000 ha, dintre care au fost evaluate 30.000 ha şi s-a constatat că este calamitat în proporţie de circa 85%, fiind cea mai afectată cultură de secetă, ne-a spus Mihai Ardeleanu, directorul DAJ Vaslui.
Nici cultura de floarea soarelui nu a fost mai puţin afectată de seceta prelungită din această vară.“În ceea ce priveşte cultura de floarea soarelui, suntem abia la începutul campaniei de recoltare. S-au constituit la nivelul judeţului comisii care au evaluat culturile pe 24.000 ha din cele 50.000 aflate în cultură, iar în urma verificărilor s-a comunicat un grad de afectare de circa 55-65%”, a adăugat Ardeleanu.
Recolte slabe la grâu, orz şi rapiţă
În toamna anului trecut, fermierii vasluieni au însămânţat grâu pe 68.404 ha. De pe acestea au recoltat circa 1.932 kg/ha, o producţie redusă din cauza secetei prelungite. Suprafaţa cultivată cu orz a fost de doar 20 ha, însă producţia medie a fost de 2.205 kg/ha.
Rapiţa a fost compromisă în totalitate. “Am avut un program de 23.000 ha, am semănat în condiţii foarte grele 13.000 ha şi a fost compromisă în proporţie de sută la sută de seceta prelungită din toamna lui 2011 şi gerul puternic care a urmat” , ne-a spus Mihai Ardeleanu.
Cu toate acestea, agricultorii din Vaslui au demarat lucrările de pregătire a patului germinativ pentru însămânţarea rapiţei. Şeful DAJ susţine că aceasta “este o cultură preferată de fermieri întrucât are o piaţă foarte bună, se recoltează devreme şi le asigură, din punct de vedere financiar, posibilitatea de a demara celelalte lucrări”.