ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Porumbul, cultura principală sezonul acesta în Europa

Publicat: 11 iulie 2020 - 15:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cum era de aşteptat, porumbul s-a dovedit a fi cultura cea mai răspândită în anul agricol 2019-2020, potrivit estimărilor Federaţiei Naţională franceze a Producătorilor de Seminţe de Porumb şi de Sorg (FNPSMS).

Dacă toate raportările la nivel de ţară sunt corecte, atunci în Uniunea Europeană reiese că în această primăvară a fost însămânţată o suprafaţă de 15,1 milioane de hectare cu porumb, ceea ce corespunde unei creşteri de 2 procente faţă de anul precedent.

Această evoluţie a fost influenţată de condiţiile dificile din toamnă/iarnă, astfel încât porumbul a devenit o alternativă la rapiţă şi cereale păioase pe suprafeţele calamitate din cauza secetei, în mai multe state europene. Prin urmare, s-a ajuns la o extindere a suprafeţelor atât pentru porumbul de consum cât şi cel furajer.

cultura de porumb_bÎn plus, condiţiile favorabile de la sfârşitul lunii mai şi început de iunie, când s-au înregistrat cantităţi însemnate de precipitaţii, crează şi premizele unei recolte superioare anul acesta.

În Franţa, spre exemplu, suprafaţa alocată porumbului în 2020 a ajuns la 3 milioane de hectare, cu o creştere de 10% pe filiera de consum şi de 2% în sectorul furajer. Pe de altă parte, conform estimărilor FNPSMS, în Germania, porumbul ar trebui să depăşească 2,7 milioane de hectare. În schimb, în România se pare că au fost înfiinţate în primăvară 2,7 milioane de hectare cu porumb, aceeaşi suprafaţă fiind planificată şi de Rusia.

Campioana absolută în această regiune a lumii rămâne Ucraina, cu 5,4 milioane de hectare, cu 8 procente mai mult comparativ cu sezonul trecut. Creşteri au fost raportate şi în Polonia (peste 1,2 milioane de hectare) şi Belarus (1,1 milioane de hectare).

CERERI ONORATE

În pofida crizei provocate de pandemia Covid-19, nu au apărut probleme deosebite pe lanţul de aprovizionare cu seminţe, ceea ce înseamnă că producătorii europeni de porumb au beneficiat de cea mai bună genetică. Există însă premiza ca stocurile de seminţe să ajungă la un nivel minim în următoarea perioadă, motiv pentru care au fost accelerate programele de producţie pentru a face faţă campaniilor viitoare.

Din câte se pare, suprafeţele alocate porumbului dpentru sămânţă a ajuns la 170.000 de hectare la nivelul Uniunii Europene, din care 80.000 de hectare numai în Franţa, unde sunt s-a înregistrat o creştere de 14% (porumb de consum), respectiv 16% (porumb furajer).

Vizualizat: 2894 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

11 august 2022 - 10:13

Avertizare! Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Helicoverpa armigera la porumb!

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

21 iulie 2022 - 19:07

Luna iunie a fost cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani în România și mulți fermieri au început să recolteze deja porumbul sau reînsămânțează suprafețele cu culturi de primăvară calamitate de seceta pedologică extremă.

Zonele în care se menţine seceta la începutul lunii septembrie

Zonele în care se menţine seceta la începutul lunii septembrie

30 august 2021 - 21:22

Cu toate ploile din ultima perioadă, seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în mai multe zone din ţară, arată datele meteorologilor.

Cât va fi producţia de porumb şi floarea soarelui în 2021. Ce spune ministrul Oros despre preţurile cerealelor!

Cât va fi producţia de porumb şi floarea soarelui în 2021. Ce spune ministrul Oros despre preţurile cerealelor!

25 august 2021 - 18:48

Fermierii români vor recolta în acest an în jur de 13,7 milioane tone de porumb boabe şi 3,2 milioane tone de floarea-soarelui, arată primele estimări ale Ministerului Agriculturii.

Ziua Porumbului Orezu, ediţia a XII-a, pe 16 septembrie 2021

Ziua Porumbului Orezu, ediţia a XII-a, pe 16 septembrie 2021

24 august 2021 - 23:00

Unul din cele mai importante evenimente din agricultura românească, ZIUA PORUMBULUI OREZU, va avea loc anul acesta pe 16 septembrie, de la ora 10.00, în ferma lui Nicolae Sitaru din judeţul Ialomiţa.

Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de porumb

Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de porumb

19 aprilie 2021 - 15:36

În România, porumbul este una dintre culturile preferate de fermierii din întreaga țară, întrucât are cel mai mare randament economic. Datorită realizărilor geneticii moderne, hibrizii din noua generație dau rezultate excepționale însă pentru rezultate pe termen lung trebuie aplicate în mod obligatoriu bunele practici agricole.

LIDEA = EURALIS Semences + CAUSSADE Semences Group

LIDEA = EURALIS Semences + CAUSSADE Semences Group

07 septembrie 2020 - 12:08

Fuziunea dintre EURALIS Semences și CAUSSADE Semences Goup a intrat în vigoare la 1 septembrie 2020. Rezultatul acestei fuziuni este înființarea unei noi companii – Lidea. Deja una dintre cele 10 companii producătoare de semințe la nivel global, această nouă entitate își propune să devină lider de piață pe anumite categorii de specii, în întreaga Europă.

UE a eliminat tariful de 10 euro/t la importurile de porumb

UE a eliminat tariful de 10 euro/t la importurile de porumb

20 iulie 2020 - 17:03

Din cauza creşterii puternice a preţurilor porumbului pe piaţa mondială, Uniunea Europeană a renunţat pentru moment la tarifele de import pentru porumb, sorg şi secară.

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

06 iulie 2020 - 11:02

Prognozele privind producţia de grâu a statelor UE şi a celor din regiunea Mării Negre sunt mai pesimiste decât se aştepta în urmă cu două luni. Producția bună și creșterea exporturilor de grâu din Rusia nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile de producţie ale statelor UE şi Ucrainei. Exportul de grâu din aceste două regiuni exportatoare va scădea cu 3,5-4 milioane tone. În aceste condiţii, prețul grâului va crește mai devreme decât de obicei.

Urmează o recoltă record de grâu şi porumb

Urmează o recoltă record de grâu şi porumb

26 iunie 2020 - 13:57

Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC) estimează o producţie mondială record de cereale în sezonul 2020/2021. Cele mai mari creşteri sunt aşteptate pentru producţia globală de grâu (+4 milioane tone) şi porumb (+50 milioane tone). În ultimul său raport, IGC apreciază că producția globală de cereale va atinge un nivel maxim, de peste 2,2 miliarde tone, ceea ce ar reprezenta o creștere de 54 milioane tone faţă de producţia din sezonul 2019/2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

FlexiTech Agro, fertilizare integrată: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” - Mihaela Radu, director de marketing Naturevo

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii