Acceptarea produselor alimentare modificate genetic a atins cote înalte în Spania, unde suprafaţa cultivată cu porumb transgenic a înregistrat anul acesta o creştere de 19,5 la sută, atingând nivelul record de 116.000 hectare.
Porumbul MON810, singura varietate acceptată în Uniunea Europeană, reprezintă 30 la sută din întreaga recoltă de porumb a Spaniei. Regiunea cea mai dezvoltată din acest punct de vedere este Catalonia, unde circa 90 la sută din suprafaţă a fost alocată culturilor biotehnologice.
Fermierii catalani sunt chiar înaintea americanilor în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu porumb transgenic. În SUA, 88 la sută din culturile de porumb sunt soiuri modificate genetic.
De asemenea, în Portugalia aproape 9.300 de hectare au fost însămânţate anul acesta cu MON810, ceea ce reprezintă o creştere de 20 procente faţă de 2011 şi aproximativ 6,6 % din totalul suprafeţelor însămânţate cu porumb în această ţară.
Pe lângă potenţialul de producţie superior porumbului convenţional, hibridul MON810, creaţie a companiei Monsanto, are şi proprietatea de a fi rezistent la atacurile de Ostrinia nubilalis, un dăunător foarte agresiv, cunoscut şi sub denumirea populară de sfredelitorul porumbului, care este prezent şi în culturile de la noi.
Entuziasmul manifestat de fermierii din peninsula Iberică în ceea ce priveşte adoptarea culturilor biotehnologice contrastează puternic cu reticenţa manifestată în ultimii ani de celelalte state membre ale Uniunii Europene, care cultivă mai puţin de 10.000 de hectare cu porumb transgenic. Franţa, cândva un susţinător de frunte al biotehnologiilor, cu peste 22.000 de hectare cultivate în 2007, a suspendat complet producţia de porumb MON810, deşi Curtea Europeană de Justiţie consideră ilegală această interdicţie.
Comisia Europeană ar putea autoriza în curând hibridul MIR162 al companiei Syngenta pentru utilizarea în hrana animalelor şi producţia alimentară.