În judeţul Bihor, recoltarea la floarea-soarelui a început „cu stângul”. Fermierii estimează producţii între 1.600 şi 2.200 kg/ha la floarea soarelui şi o recoltă de calitate slabă, iar la porumb producţia va fi mai slabă cu 60-70%.
„Am început recoltarea la floarea soarelui, cu o producţie medie de 1600 kg/ha, însă probabil vom închide campania cu 2,2 tone/ha. Recolta nu e de cea mai bună calitate, are foarte multe seminţe seci, care vor avea un conţinut scăzut de ulei”, ne-a declarat Călin Mihoc, director Agroind Bihor.
Producţia de porumb, redusă cu până la 70%
Cândva o cultură „vedetă” în zona Valea lui Mihai, porumbul a fost compromis în acest an. „Era zona cu cel mai ridicat potenţial pentru această cultură, dar anul acesta a fost critic” spune Călin Mihoc.
„Vom avea o producţie de porumb cu circa 60-70% mai mică. La nivelul judeţului avem zeci de mii de hectare de porumb calamitate”, adaugă directorul Agroind, societate ce a avut în cultură circa 800 ha de porumb şi 500 ha de floarea soarelui, în acest an.
A început recoltarea porumbului pentru siloz
O parte din fermierii bihoreni au ales să recolteze porumbul pentru siloz, sperând că astfel îşi vor limita pierderile. „Pe unele locuri s-a început recoltarea porumbului pentru siloz, însă şi acolo fermierii se plâng că recolta nu este calitate. La porumbul boabe e greu de spus: avem zone unde vom face 6-7 tone/ha, dar şi zone unde nu vom depăşi 2-3 tone/ha. Acolo unde producţiile vor fi mai ridicate s-au înregistrat precipitaţii, nu foarte însemnate, dar au căzut la momentul potrivit. Nici hibrizii rezistenţi la secetă nu au făcut faţă secetei, tehnologia aplicată a fost aceeaşi în toate zonele de cultură, doar apa a făcut diferenţa”, spune Călin Mihoc.