Adama
Vinasa Rompak

Tabără: UE va trebui să decidă anul acesta cu privire la utilizarea OMG

Publicat: 13 septembrie 2011 - 22:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Uniunea Europeană va lansa o dezbatere publică privind organismele modificate genetic

Uniunea Europeană (UE) va trebui să ia o decizie, în acest an, cu privire la utilizarea organismelor modificate genetic (OMG), în urma dezbaterii publice asupra subiectului, anunţată de ministrul polonez al agriculturii Marek Sawicki, a declarat, în 13 septembrie 2011, ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii din UE (AGRIFISH), organizată la Wroclaw, în Polonia.

„România a lansat la nivelul Comisiei dezbaterea asupra utilizării OMG-urilor în agricultură, inclusiv din punct de vedere academic, şi cred că se poate lua o decizie încă din acest an. Din moment ce vorbim despre competitivitate, dar şi de agricultura verde, trebuie luată o decizie. Nu poţi concura cu pieţe terţe, care utilizează cu succes aceste organisme pentru rezultate bune”, a spus Valeriu Tabără, citat de Agerpres.

Uniunea Europeană va lansa o dezbatere publică privind OMG

Ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, a anunţat, în 12 septembrie 2011, că a primit acordul de principiu al comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, pentru organizarea unei dezbateri largi la nivel european asupra acestui subiect.

Parlamentul European a decis în această vară să susţină dreptul naţional de a cultiva sau de a restricţiona cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) în ţările UE.

Porumb MG_b

100.000 ha cultivate în UE cu porumb MON 810: 80% în Spania, 20% în alte 5 State Membre

La ora actuală, în UE sunt autorizate pentru cultivare doar două culturi, respectiv porumbul MON 810 şi cartoful Amflora, dar există alte 17 OMG-uri care se află pe lista de aşteptare în vederea autorizării pentru cultivare în statale UE.

România cultivă, în prezent, porumb MON 810, dar pe o suprafaţă destul de mică, în condiţiile în care 80% din cele 100.000 ha cultivate în UE aparţin Spaniei, iar restul de 20% altor 5 State Membre.

ulei_de_soia_b

România mizează pe autorizarea cultivării de soia MG

În prezent, soia modificată genetic nu este autorizată pentru cultivare în nici o ţară din UE.

Ministrul Valeriu Tabără, un mare susţinător al OMG-urilor şi al biotehnologiilor, consideră că soia reprezintă un pas important pentru întărirea capacităţii de export a României. Acesta a mai precizat, în numeroase rânduri, că pierderile anuale ale României din necultivarea soiei modificate genetic după anul 2007 se ridică la aproape 1 miliard de euro.


 

Vizualizat: 3460 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Brazilia îşi extinde suprafeţele cultivate cu OMG

Brazilia îşi extinde suprafeţele cultivate cu OMG

Devenită o mare putere agricolă datorită biotehnologiei, Brazilia îşi va mări suprafeţele cultivate cu plante transgenice, sporindu-şi astfel capacitatea de producţie.

64% din parlamentarii români nu sunt de acord cu cultivarea OMG în România

64% din parlamentarii români nu sunt de acord cu cultivarea OMG în România

64% din cei 210 (din totalul de 465) de parlamentari români chestionaţi în perioada mai-iunie 2011 în cadrul unui sondaj realizat de Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis au spus că nu sunt de acord ca în România să fie cultivate organisme modificate genetic (OMG), în timp ce doar 24% au declarat că susţin acest tip de culturi pe teritoriul ţării noastre.

Metodologie unică pentru controlul furajelor cu OMG

Metodologie unică pentru controlul furajelor cu OMG

Toate furajele care conţin material modificat genetic în curs de autorizare sau a cărui autorizare a expirat vor fi controlate prin aceleaşi metode de analiză, validate de Laboratorul de referinţă al Uniunii Europene, potrivit Regulamentului Comisiei Europene prin care sunt stabilite metodele de eşantionare şi analiză pentru controlul furajelor şi care a intrat în vigoare în 15 iulie a.c., informează un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).

Parlamentul sprijină dreptul naţional de a interzice sau nu cultivarea OMG

Parlamentul sprijină dreptul naţional de a interzice sau nu cultivarea OMG

Proiectul, adoptat cu 548 de voturi pentru, 84 contra şi 31 abţineri, va merge la Consiliu

Fermierii români fac lobby pentru a cultiva soia MG

Fermierii români fac lobby pentru a cultiva soia MG

Fermierii români au solicitat Parlamentului European (PE) dreptul de a cultiva soia modificată genetic pentru obţinerea proteinei vegetale necesară în hrana animalelor. Se preconizează o decizie în acest sens până la sfârşitul lunii iunie.

Ministrul Agriculturii visează la soia MG din 2012

Ministrul Agriculturii visează la soia MG din 2012

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, luna trecută, după o dezbatere pe tema organismelor modificate genetic (OMG), că speră că România va obţine anul acesta aprobarea Uniunii Europene pentru cultivarea soiei MG, iar din 2012 va putea produce această cultură.

FNPAR face demersuri pentru cultivarea de soia MG

FNPAR face demersuri pentru cultivarea de soia MG

Conform unui comunicat al FNPAR, organizaţia patronală va beneficia şi de lobby din partea conducerii Asociaţiei Producătorilor Americani de Soia, care va încerca să convingă ţările membre UE de avantajul folosirii biotehnologiilor.

Nevoia de OMG

Nevoia de OMG

„România pierde anual un miliard de euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic, dar o importă din Brazilia ca să-şi întreţină fermele de animale”, a precizat ministrul Agriculturii.

Tabără apără ştiinţific politica OMG

Tabără apără ştiinţific politica OMG

În opinia ONG-urilor, România are o istorie nedemocratică legată de cultivarea organismelor modificate genetic, în care Tabără a jucat un rol esenţial prin lobby-ul pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie, în acest sens organizaţiile indicând susţinerile şi interpelările parlamentare ale demnitarului între 2005 şi 2006. „Valeriu Tabără nu face un secret din conflictul de interes în care se regăseşte.

UE: Decizia finală privind cultivarea OMG, la latitudinea fiecărui stat

UE: Decizia finală privind cultivarea OMG, la latitudinea fiecărui stat

Un proiect de modificare a normelor urmează a fi examinat de Parlamentul European în iulie a.c., iar discuţiile preliminare pe această temă vor fi iniţiate spre sfârşitul lunii în curs, în cadrul unei întâlniri a miniştrilor de mediu din UE.

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii