Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a întâlnit în 27 noiembrie a.c., cu reprezentanţii a 21 de organizaţii ale fermierilor pentru a-i pune în temă cu ultimele negocieri privind bugetul UE şi al Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2014-2020, care au avut loc la Bruxelles, în cadrul Consiliului European din 22-23 noiembrie 2012.
Negocierile actuale arată o reducere între 1,2-1,5 mld. euro atât pe Pilonul I - plăţi directe, cât şi Pilonul II - dezvoltare rurală, ceea ce dezavantajează total România. „Dacă iniţial pentru România aveam 12,8 miliarde de euro pentru Pilonul I, ultima propunere arată că suntem undeva în jur de 12 miliarde de euro. Se vorbeşte că avem o creştere pe suprafaţă de la 119 euro/ha la 183 de euro în 2016. Aceasta era o chestiune discutată şi prevăzută în Tratatul de Aderare. Sunt nemulţumit că păstrăm doar ceea ce aveam încă din anul 2005. Invocata creştere de 50% pentru plăţi directe, de la 119 la 180 de euro, era o prevedere a Tratatului de Aderare”, a spus Constantin, citat de Agerpres.
Despre plăţile pentru zona de convergenţă, ministrul Agriculturii a explicat că România va pierde 160 mil. euro la pachetul general, din cauza prelungirii cu doi ani a perioadei de implementare. „Ultima propunere este să mergem cu această convergenţă până în 2020. Diferenţele nu sunt mari, dar sunt semnificative pentru fermieri, pentru că am mărit cu doi ani plăţile pentru această suprafaţă, dar ca pachet general vor reprezenta o scădere cu 160 de milioane de euro a sprijinului pe care l-ar putea primi România. Creşterea pentru convergenţă este de la 180 de euro/ha la 196 de euro/ha în anul 2020”, a precizat Constantin.
Mai mult, majorarea nivelului de cofinanţare naţională a proiectelor de dezvoltare rurală de la 15% la 25% ar afecta capacitatea României de a absorbi fondurile europene, din cauza dificultăţii de a asigura de la bugetul de stat sumele necesare, a mai afirmat ministrul Agriculturii.
Liderii europeni nu au reuşit însă să ajungă la un acord în privinţa bugetului UE pentru perioada 2014-2020. O nouă întâlnire va avea loc la începutul lui 2013.
Cu cine s-a întâlnit Ministrul Agriculturii?
Potrivit Ministerului Agriculturii, la întâlnire au fost invitaţi reprezentanţi ai fermierilor din cadrul Romalimenta, Romovis, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, Organizaţia Interprofesională Cereale şi Produse Derivate, Asociaţia Fermierilor din România, Liga Utilizatorilor de Apă din România, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porcine din România, Asociaţia Tinerilor Producători Agricoli din România, Federaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, Asociaţia Generală a Crescătorilor de Taurine din România, Sindicatul Crescătorilor de Ovine din România, Asociaţia Cultivatorilor de Tutun din România, Patronatul ,,Planta Romanica", Federaţia Naţională Cartoful din România, ONIV, Asociaţia Comercianţilor şi Exportatorilor de Produse Agricole, Asociaţia Producătorilor de Flori din România, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă, Asociaţia Legume-Fructe Vidra, Asociaţia Crescătorilor de Albine şi Federaţia Crescătorilor de Bovine din România.
Reprezentanţii LAPAR nu au fost chemaţi la Minister
„Domnul Ministru a dat dovadă încă o dată că nu este capabil să se întâlnească cu adevăraţii contribuabili la bugetul României”, afirmă Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, nemulţumit că Liga nu a fost invitată la discuţii. „LAPAR este reprezentantul agricultorilor, al producătorilor adevăraţi şi pe noi nu ne-a convocat nimeni. Noi, care reprezentăm jumătate din proprietarii de suprafaţă agricolă din România nu am fost căutaţi de nimeni. E strigător la cer!”, a declarat, pentru agroinfo.ro, Laurenţiu Baciu, care mai susţine că nu poate fi vorba de o eroare, întrucât nu este prima dată când reprezentanţii LAPAR nu sunt invitaţi la discuţii.
„Nu le convine să merg eu la întâlniri, pentru că am informaţii şi date despre subvenţii pe care ei nu ar fi vrut să le am. Banii pentru agricultură sunt daţi până în anul 2020, nu mai veniţi la televizor să spuneţi lumii că faceţi eforturi ca să mai obţinem ceva, pentru că nu face nimeni nici un efort. Singurul lucru care trebuie pus la punct din anul 2014 este suprafaţa agricolă reală a României, pentru că în 2007 nici nu am ştiut ce suprafaţă avem”, a adaugat Laurenţiu Baciu.
LAPAR caută sprijin la Cotroceni
Potrivit acestuia, o delegaţie a LAPAR urma să se întâlnească în 28 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, cu preşedintele României, Traian Băsescu, pentru a discuta problemele agriculturii româneşti, după ce reprezentanţii Ligii au solicitat Preşedinţiei un dialog pe această temă la începutul lunii noiembrie.