Adama
Vinasa Rompak

"Dacă vor, găsesc soluţii. Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie"

Publicat: 12 decembrie 2011 - 21:02
Comenteaza   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie, din care va scoate mai mulţi bani anul viitor, prin impozitele şi taxele plătite de producătorii agricoli, susţine preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, care consideră că dacă vrea, Guvernul ar putea găsi soluţii pentru a da agricultorilor cei aproape 74 de euro pe hectar promişi tot anul. Sitaru speră că şeful Guvernului, Emil Boc, va accepta o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor agricoli înainte de sfârşitul acestei săptămâni, când LAPAR a anunţat că va picheta sediile Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor.

„Este un proverb românesc care zice tot în boul care trage dai cu piciorul. Agricultura este un sector care a avut rezultate anul ăsta, iar statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie. Banii investiţi anul trecut se scot de mai multe ori acum, pentru că impozitele şi taxele pe care o să le plătim la sfârşitul acestui an vor fi mari, pentru că scutirea pe profitul reinvestit a fost eliminată în 2011, iar faptul că a fost un an agricol bun pentru majoritatea producătorilor agricoli contribuie la plata unor impozite consistente din partea noastră”, ne-a spus Nicolae Sitaru.

„Dacă vor, găsesc soluţii. Se poate da Hotărârea de Guvern cu o anumită dimensiune a sprijinului şi chiar dacă nu se încadrează în buget acum, se poate face o rectificare anul viitor, mai ales că noi am şi sugerat următorul lucru: dacă în trimestul IV din 2011 şi în trimestrul I din anul viitor vom avea venituri mai mari din agricultură, nu ar avea motiv să nu ne dea subvenţia promisă şi sunt convins că şi în trimestrul IV şi în trimestrul I vor fi venituri mai mari din agricultură, pentru că sunt veniturile din producţia pe care am cules-o deja, care este în stoc şi care se vinde pe parcurs”, a explicat preşedintele LAPAR.

Preşedintele LAPAR speră să reuşească acolo unde a eşuat Tabără şi să nu mai fie nevoie de proteste în stradă

Potrivit acestuia, nemulţumirile şi argumentele producătorilor agricoli au fost transmise în mai multe rânduri şefului Guvernului, căruia reprezentanţii LAPAR i-au solicitat o întâlnire în care speră să îl convingă să le dea banii promişi, nu doar jumătate din aceştia.

“Sper încă să fie posibl ca aceste proteste să nu aibă loc, dacă ne vom întâlni cu premierul şi se va rezolva într-un fel. Este foarte anormal ceea ce s-a întâmplat. Ne-au pus o decizie în braţe la sfârşitul anului. Am fi preferat o cale a dialogului, decât ieşitul în stradă. S-a vorbit că ne dă aceeaşi subvenţie ca anul trecut. Păi să ne-o dea măcar pe aceeaşi ca anul trecut. Premierul adună mere cu pere, adună SAPS-ul cu subvenţia naţională şi zice „vă dau aceeşi subvenţie”, ori noi, între timp, nu mai avem aceleaşi preţuri nici la îngrăşăminte, nici la motorină, nici măcar la grâu şi se creează nişte dezechilibre destul de mari, iar lucrurile astea trebuie să le vorbim, să le înţeleagă. Domnul Tabără n-a reuşit să îl convingă, să încercăm să îl convingem noi, dacă om putea”, a mai spus preşedintele LAPAR.

o-gramada-de-bani_b

„În plus, e adevărat că unii dintre noi avem situaţii financiare bune la nivelul anului 2011, dar nu sunt toţi fermierii aşa”, a adăugat Sitaru, precizând că sunt numeroşi fermieri care, bazându-se pe banii promişi de Guvern, au făcut investiţii şi credite pentru care au garantat cu casele şi pe care acum riscă să nu le poată plăti.

Potrivit lui Sitaru, reprezentanţii producătorilor agricoli au cerut şi sprijinul parlamentarilor din Comisia de Agricultură, care au elaborat un amendament cu privire la suplimentarea bugetului pentru subvenţiile pe suprafaţă, dar Comisia de Agricultură are doar rol consultativ în adoptarea bugetului, iar propunerea a fost respinsă de Comisia de Buget şi Finanţe, care a adoptat deja bugetul propus de Guvern.

Dezbaterile în Parlament privind bugetul de stat pe 2012 au început în 12 decembrie, iar votul final este programat pentru ziua de joi, 15 decembrie 2011.

 

Vizualizat: 8620 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Interviu cu Nicolae Sitaru

Interviu cu Nicolae Sitaru

02 iunie 2011

Citeste si:

Producătorii agricoli din sectorul vegetal anunţă proteste

Producătorii agricoli din sectorul vegetal anunţă proteste

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), ca reprezentant legal, în numele tuturor producătorilor agricoli din sectorul vegetal, îşi exprimă indignarea şi protestează energic faţă de înscrierea în Bugetul M.A.D.R. pentru anul 2012 a cuantumului maxim al P.N.D.C. (Plăţi Naţionale Directe Complementare) suma de 37,22 euro/ha, respectiv 162,19 lei/ha.

Tabără: România ar putea avea probleme cu producţiile agricole în 2012

Tabără: România ar putea avea probleme cu producţiile agricole în 2012

România ar putea avea probleme cu producţiile agricole în 2012, dacă până la sfârşitul lunii martie nu vom avea refăcută rezerva de apă din sol, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

Agricultura va primi 2,54% din PIB în 2012

Agricultura va primi 2,54% din PIB în 2012

Comisiile de buget-finanţe ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil, în 7 decembrie 2011, bugetul pentru 2012 al Ministerului Agriculturii, care va fi de 14,977 miliarde lei, mai mic cu 5,81% faţă de bugetul anului 2011.

LAPAR cere demiterea miniştrilor Agriculturii şi Finanţelor

LAPAR cere demiterea miniştrilor Agriculturii şi Finanţelor

Lipsa mijloacelor financiare şi condiţiile meteo nefavorabile au contribuit semnificativ la creşterea costurilor suplimentare pentru lucrările agricole din toamnă acestui an. De asemenea, creşterea abruptă şi nejustificată a preţurilor la inputurile necesare pentru agricultură cu 18-20% au contribuit la creşterea presiunii financiare la care sunt supuşi producătorii agricoli din România, se arată într-un comunicat al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

LAPAR protestează faţă de Bugetul Agriculturii pe 2012

LAPAR protestează faţă de Bugetul Agriculturii pe 2012

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) îşi exprimă indignarea şi protestează energic faţă de Bugetul MADR pentru anul 2012 cu susţinerea Ministerului Finanţelor Publice şi aprobat de Guvernul României transmis Parlamentului pentru dezbateri şi aprobare, întrucât acest Buget afectează grav acordarea plăţilor naţionale directe complementare (PNDC).

Tabără: Fermierii ar putea primi 118 euro/ha în 2012

Tabără: Fermierii ar putea primi 118 euro/ha în 2012

Fondurile europene pentru plăţile pe suprafaţă se ridică la 1,086 miliarde de euro, în 2012, cu 200 de milioane de euro mai mult decât în acest an, a declarat, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în comisiile reunite pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Tabără: Formarea bugetului pe agricultură pentru anul 2012 a pornit de la măsuri de precauţie

Tabără: Formarea bugetului pe agricultură pentru anul 2012 a pornit de la măsuri de precauţie

Bugetul agriculturii pentru 2012 a fost construit mai mult pe măsuri de precauţie, decât pe austeritate, având în vedere ce se întâmplă în economia mondială şi europeană, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.

Bugetul MADR pentru 2012 va fi mai mic cu 5,8% decât cel din 2011

Bugetul MADR pentru 2012 va fi mai mic cu 5,8% decât cel din 2011

Comisiile parlamentare reunite pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat, luni, bugetul pentru 2012 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care va fi de 14,977 miliarde lei, în scădere cu 5,81% faţă de bugetul anului 2011.

LAPAR ameninţă cu greva fiscală!

LAPAR ameninţă cu greva fiscală!

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) îşi exprimă nemulţumirea faţă de cuantumul alocat anul acesta din bugetul naţional pentru plăţile pe suprafaţă şi propune ca fermierii să nu mai plătească impozitele, dacă guvernanţii nu îşi respectă promisiunile.

Măcar atât: 410 lei pentru vacă, 40 lei pentru oaie şi 36 euro/ha

Măcar atât: 410 lei pentru vacă, 40 lei pentru oaie şi 36 euro/ha

Crescătorii de bovine ar putea primi 410 lei pe cap de animal pentru 2011, iar cei de ovine şi caprine, numai 40 lei pe cap de animal, în timp ce sprijinul pe suprafaţă alocat din bugetul naţional pentru 2011 va fi, cel mai probabil, de numai 36 euro pe hectar, ne-a spus Mircea Ciurea, membru al Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din judeţul Cluj şi peşedinte al Cooperativei Agricole Someş-Arieş, dar şi fost preşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), care a participat, în 28 noiembrie 2011, alături de alţi crescători de bovine şi de ovine şi de fermieri din sectorul vegetal la o întâlnire cu conducerea Ministerului Agriculturii pentru a discuta despre plăţile naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic şi în sectorul vegetal.

LAPAR: Scrisoare deschisă, în atenţia Domnului Ministru, Valeriu Tabără

LAPAR: Scrisoare deschisă, în atenţia Domnului Ministru, Valeriu Tabără

LAPAR, ca reprezentant legal al producătorilor agricoli din sectorul vegetal, va solicită să susţineţi Proiectul Hotărârii de Guvern privind stabilirea pentru anul 2011 a cuantumului plătilor naţionale directe Complementare care se acordă în agricultură în sectorul vegetal la nivelul de 73,35 euro/ha, aşa cum a fost postat pe site-ul MADR în data de 04.10. a. c.

LAPAR: MADR intenţionează să taie 75 euro din SAPS

LAPAR: MADR intenţionează să taie 75 euro din SAPS

Membrii LAPAR şi toti producătorii agricoli din sectorul vegetal din România, luând cunoştiinţă de proiectul de act legislativ privind stabilirea pentru anul 2011, a cuantumului maxim al plăţilor directe pe suprafaţă şi a plăţilor separate pentru zahăr, care se acordă în agricultură pentru  sectorul vegetal, protestează şi sunt profund ingrijoraţi de iniţierea acestui act normativ, care stabileşte pentru anul 2011 pentru schema unică pe suprafaţă SAPS, un cuantum maxim de plată pe hectar de 100,65 euro.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii