Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, are în plan externalizarea serviciilor juridice de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pentru a putea recupera cu prioritate redevenţele neîncasate de stat de-a lungul timpului, cifrate în prezent la circa 375 de milioane de lei.
„Mă gândesc la o soluţie de externalizare a serviciilor juridice de la ADS, poate în urma unei misiuni de audit sau de control vizavi de ceea ce înseamnă activitatea ADS, astfel încât cel care va reprezenta interesele juridice să recupereze cu prioritate, pe o taxă de succes, creanţele pe care le avem în momentul de faţă. Din situaţia primită de la ADS este vorba de redevenţe neîncasate de-a lungul timpului de circa 375 de milioane de lei, dintre care 130 de milioane de lei sunt redevenţe la masa credală, iar 200 de milioane de lei sunt în litigiu în instanţă. Cred, personal, fără să am o fundamentare juridică sau administrativă, că ar trebui să externalizăm aceste servicii juridice pentru ca cineva să se ocupe cu prioritate de aceste sume de bani de care avem nevoie ca să ajutăm fermierii”, a subliniat Daniel Constantin.
Conducerea ADS a depus armele
Şeful MADR a precizat că în momentul preluării mandatului, ADS nu mai avea preşedinte, iar în cursul zilei de miercuri şi vicepreşedintele instituţiei şi-a prezentat demisia. „Când am venit la minister, preşedintele ADS îşi depusese demisia, iar azi am primit-o şi pe cea a vicepreşedintelui. Eu le-am cerut încă de săptămâna trecută o situaţie a redevenţelor pe care statul nu le-a încasat, iar în perioada următoare, după ce vom avea un nou preşedinte, ne vom gândi la soluţii, astfel încât multe din acele redevenţe neîncasate să fie recuperate. Din păcate, multe dintre ele sunt la masa credală, dar acelea care sunt în justiţie trebuie să fie recuperate cu prioritate pentru că bugetul are nevoie de aşa ceva”, a adăugat şeful MADR.
Din toamna anului 2011, Agenţia Domeniilor Statului a fost condusă de Bogdan George Ilea în calitate de preşedinte, şi de Adrian Dida - vicepreşedinte.
Agenţia obţine încasări din activităţi precum concesionări şi arendări terenuri cu destinaţie agricolă, vânzări de acţiuni la societăţi din portofoliu şi de sedii de circumscripţii sanitar - veterinare, dar şi din vânzări de caiete de sarcini.
sursa: Agerpres