Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a denunţat recent lipsa de politici naţionale pentru combaterea secetei, problemă care afectează în prezent ţări din toate regiunile lumii şi care poate periclita producţia de alimente.
“Schimbările climatice ar urma să antreneze o creştere a frecvenţei, a intensităţii şi duratei secetei”, a declarat secretarul general al OMM, Michel Jarraud. Acesta susţine că autorităţile trebuie să abandoneze abordările de moment, pentru a institui “politici naţionale concentrate de luptă împotriva secetei, bazate pe gestionarea riscurilor”.
"Australia este singura ţară care are o politică naţională privind seceta, alte ţări au planuri, însă diferenţa constă în faptul că implementarea planurilor depinde de voinţa politică a partidului, în timp ce politica obligă în mod legal la aplicarea sa”, a spus într-o conferinţă de presă Mannava Sivakumar, director de departament în cadrul OMM, citat de EFE.
Mannava Sivakumar a explicat că, potrivit datelor de care dispune OMM, aproape 60% din suprafaţa Statelor Unite ale Americii este afectată în prezent de secetă, în timp ce suprafaţa afectată din India reprezintă 70% din teritoriul ţării.
În ceea ce priveşte Europa, aceasta a amintit că anumite regiuni au înregistrat în cursul verii temperaturi cu 8 grade peste medie şi a citat România şi Moldova ca ţări care se confruntă cu seceta în această vară. “Cincizeci la sută din recoltele de porumb din România şi 49% în Moldova s-au pierdut din cauza secetei”, a precizat Mannava Sivakumar, citat de EFE.
Pentru a veni în sprijinul ţărilor afectate de secetă, OMM, Convenţia Naţiunilor Unite privind lupta împotriva deşertificării şi alţi parteneri din sistemul ONU vor organiza, între 11 şi 15 martie 2013, la Geneva, o reuniune la nivel înalt dedicată politicilor naţionale de luptă împotriva secetei.
sursa: Agerpres