Piaţa grâului cu conţinut proteic ridicat din SUA este în trend ascendent, cumpărătorii fiind dispuşi să plătească preţuri mai mari, estimează experţii. La bursele din SUA, acest lucru este deja vizibil.
Grâul cu conţinut proteic ridicat va fi puţin în acest sezon, în ciuda recoltei bogate. Totodată, cererea pentru grâu de calitate, cu un conţinut proteic ridicat, va fi mare, estimează experţii de la Rabobank după rezultatele dezamăgitoare privind calitatea grâului de iarnă „hard red” din SUA.
Preţul grâului „soft red” de iarnă tranzacţionat la bursa la termen din Chicago (CBOT), care are, de regulă, calitatea grâului furajer, este de 122,8 euro/t pentru contractele cu livrare în septembrie şi de 131,4 euro/t pentru decembrie. Pentru grâul calitativ „hard red” de iarnă se plătesc 163,3 euro/t la bursa Minneapolis Grain Exchange pentru septembrie şi 161,7 euro/t pentru decembrie. Astfel se conturează o diferenţă de 40,5 respectiv 30,3 euro/t.
Mai puţină proteină în grâul de iarnă „hard red”
Experţii de pe piaţă îşi văd estimările confirmate, conform cărora recolta record de grâu de iarnă „hard red” va pierde din calitate. Recolta bogată se datorează unui efect de diluţie a proteinei, acest lucru se întâmplă des şi poate fi observat în acest an şi în Rusia.
În SUA, grâul de iarnă „hard red” a avut, în Central Plains, una din cele mai importante zone de cultivare a grâului din SUA, un conţinut proteic mediu de 11,2 la sută. Anul trecut, conţinutul proteic a fost de 12,3 la sută. Se poate deduce rapid că există o necesitate mai mare de grâu de calitate.
(sursa: agrarticker.de)