Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SECETA ameninţă CALITATEA! Ce se întâmplă cu PREŢUL GRÂULUI?

Publicat: 18 iulie 2017 - 17:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CANTITATE FĂRĂ CALITATE. Seceta din mai multe părţi ale lumii diminuează recoltele de grâu de calitate, ceea ce va duce preţurile la cele mai ridicate valori din ultimii ani.

Potrivit Agenţiei Reuters, citată de Agerpres, grâul cu conţinut ridicat de proteine a devenit unul din puţinele segmente cu o ofertă redusă pe o piaţă mondială de cereale, inundată cu stocuri abundente după patru ani de recolte consistente. Preţurile scăzute, care i-au descurajat pe fermierii americani să mai cultive grâu şi vremea secetoasă din acest an ameninţă să crească deficitul de grâu de calitate din America de Nord şi până în Australia. În acelaşi timp, în Europa, seceta ameninţă să reducă producţia de cereale din Italia şi Spania la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

Întrebarea de un milion de dolari la care sectorul de trading încearcă să găsească un răspuns este ce procent din oferta mondială va fi grâu cu un conţinut ridicat de proteine?, a declarat Terry Reilly, analist principal la Futures International din Chicago.

În prezent există o ofertă abundentă de grâu de calitate scăzută, Departamentul American al Agriculturii (USDA) estimând că, la finele anului agricol 2017/2018, stocurile mondiale de grâu vor atinge un nivel record de 260,6 milioane tone. Însă producătorii de făină şi brutarii au nevoie de grâu de panificaţie, cu un conţinut de proteine de cel puţin 12%, pentru a putea face pâine de calitate.

SUA: Cea mai mică producţie după 2002. Cele mai mari preţuri din ultimii patru ani!

Grâul de primăvară din SUA, care în mod normal are un conţinut de proteine de 14% şi chiar mai mare, se vinde la un preţ mai mare decât grâul de calitate mai scăzută. Însă conform celor mai recente estimări ale USDA, producţia de grâu de primăvară a SUA va fi de 423 de milioane busheli (1 bushel este echivalentul a 27,2 kilograme - n.red.), cea mai mică de după 2002.

În aceste condiţii, cotaţiile futures la grâu la Chicago Board of Trade au ajuns la începutul lunii iulie 2017 la 5,50 dolari/bushel, cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani, în timp ce la bursa Minneapolis Grain Exchange, o piaţă de nişă pentru grâul de primăvară cu un conţinut ridicat de proteine, cotaţiile au depăşit pragul de 8 dolari/bushel, o premieră în ultimii patru ani.

Direcţia viitoare a pieţei va depinde de cum vor arăta la finalul sezonului recoltele de grâu de primăvară din SUA şi Canada. Săptămâna viitoare piaţa va afla cât de grave sunt pagubele provocate de secetă culturilor de grâu din Dakota de Nord, cel mai mare producător de grâu de primăvară din SUA.

Impactul secetei este amplificat şi de faptul că suprafeţele cultivate cu grâu în acest an în SUA sunt cele mai mici de după 1919, din cauza preţurilor mici din anii precedenţi care i-au determinat pe fermieri să se reorienteze spre alte culture, precum soia sau porumb.

Australia pierde teren la export în favoarea ţărilor din Marea Neagră

Tot din cauza secetei, traderii şi analiştii şi-au redus estimările referitoare la producţia de grâu a Australiei, al patrulea exportator mondial de grâu, până la 20% sub estimările oficialePiaţa a început să ia în calcul o recoltă cuprinsă între 19 şi 21 milioane de tone, a declarat Matthew Pattison, responsabil de trading la Nidera, o companie achiziţionată anul acesta de grupul chinez COFCO Group. Comparativ, în luna iunie 2017, directorul principalului organism de prognoză din Australia miza pe o producţie de grâu de 24,1 milioane tone.

În cazul în care exportatorii australieni vor avea mai puţin grâu de livrat, clienţii din Indonezia şi Coreea de Sud vor fi obligaţi să se îndrepte spre furnizorii din Marea Neagră, unde producţia a crescut în mod semnificativ. Australia a început deja să piardă cote de piaţă în favoarea Ucrainei şi Rusiei, iar analiştii se tem că această tendinţă va continua.

Germania: Calitatea grâului este ameninţată de ploi

Dacă în SUA calitatea grâului este ameninţată de secetă, în Germania, al doilea mare cultivator de grâu din Uniunea Europeană, sunt probleme din cauza ploilor, informează Bloomberg. În mod normal, grâul din Germania are un conţinut de proteine cuprins între 12% şi 14%, mai mare decât grâul cultivat în Franţa şi Ucraina. În cazul grâului de primăvară din SUA, conţinutul de proteine este de 13,5%. Cotaţiile futures pentru aceste soiuri de grâu au crescut cu peste 40% în ultimele două luni, mai notează Agerpres.

Vizualizat: 4846 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

FAO prognozează MAI PUŢIN GRÂU de CALITATE SUPERIOARĂ!

FAO prognozează MAI PUŢIN GRÂU de CALITATE SUPERIOARĂ!

PROGNOZA MONDIALĂ REDUSĂ! În timp ce oferta de grâu trebuie să rămână în continuare ridicată, pentru anul fiscal 2017/18 se prevede o aprovizionare mai slabă cu grâu cu conţinut proteic ridicat. 

Avem Manual de GRADARE. Vom avea şi PREŢ CORECT la GRÂU?

Avem Manual de GRADARE. Vom avea şi PREŢ CORECT la GRÂU?

CALITATEA GRADATĂ de MANUAL! În Monitorul Oficial al României nr. 537 din 10 iulie 2017 a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 228/2017 privind aprobarea Manualului de gradare pentru seminţele de consum.

A obţinut 8.200 KG/HA de GRÂU cu un SOI ROMÂNESC!

A obţinut 8.200 KG/HA de GRÂU cu un SOI ROMÂNESC!

SE POATE! Este vorba de soiul PC 102, de la Procera, un soi aristat cu indici de panificaţie excelenţi (peste 13 % proteină iar greutatea hectolitrică 78), susţine fermierul teleormănean, Cosmin Băcanu de 41 de ani. 

GRÂU: SECETA din Marile Câmpii determină o CREŞTERE a PREŢURILOR!

GRÂU: SECETA din Marile Câmpii determină o CREŞTERE a PREŢURILOR!

Ministerul american al agriculturii, USDA, şi-a redus prognoza cu privire la suprafaţa cultivată cu grâu. Seceta din Marile Câmpii ale Americii reprezintă un factor de stres.

GRÂUL din SUA influenţează PIAŢA CEREALELOR!

GRÂUL din SUA influenţează PIAŢA CEREALELOR!

Grâul de vară din SUA rămâne în continuare un factor determinant al cotaţiilor cerealelor. Contractele futures au crescut la Minneapolis Grain Exchange, atingând aproape cel mai înalt nivel din ultimii trei ani.

UE 2017: RECOLTA de GRÂU, redusă de SECETĂ şi ARŞITĂ!

UE 2017: RECOLTA de GRÂU, redusă de SECETĂ şi ARŞITĂ!

MAI PUŢIN GRÂU ÎN UE! Casa de analiză Tallage şi-a redus prognoza cu privire la recolta de cereale a UE 2017/18 în cea de-a patra lună consecutivă. Analiştii anunţă în raportul lor „Strategie Grains” o recoltă de 298,5 milioane de tone (mai: 301,6 milioane de tone). 

Alte articole in aceasta categorie

Pachetul fungicid Revystar® Flex, perfect adaptat noilor condiții climatice

Pachetul fungicid Revystar® Flex, perfect adaptat noilor condiții climatice

03 februarie 2021 - 13:39

Pentru grâu, condițiile meteo specifice momentului aplicării primului tratament sunt mereu imprevizibile. Deseori, fermierii se confuntă cu o variație mare de temperatură între zi și noapte, dar și cu vreme capricioasă și instabilă care limitează semnificativ eficacitatea fungicidelor și perioada de aplicare a acestora.

LIDEA = EURALIS Semences + CAUSSADE Semences Group

LIDEA = EURALIS Semences + CAUSSADE Semences Group

07 septembrie 2020 - 12:08

Fuziunea dintre EURALIS Semences și CAUSSADE Semences Goup a intrat în vigoare la 1 septembrie 2020. Rezultatul acestei fuziuni este înființarea unei noi companii – Lidea. Deja una dintre cele 10 companii producătoare de semințe la nivel global, această nouă entitate își propune să devină lider de piață pe anumite categorii de specii, în întreaga Europă.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

Fermieri din toată țara mulțumiti de utilizarea unui insecto-fungicid la cerealele păioase

Fermieri din toată țara mulțumiti de utilizarea unui insecto-fungicid la cerealele păioase

08 iulie 2020 - 10:26

După interzicerea insecticidelor din grupa neonicotinoide, din nou fermierii au fost puși sub presiune. Mai ales pentru tratamentul semințelor se prevedeau probleme mari și la cereale păioase cu dăunătorii de sol. 

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

06 iulie 2020 - 11:02

Prognozele privind producţia de grâu a statelor UE şi a celor din regiunea Mării Negre sunt mai pesimiste decât se aştepta în urmă cu două luni. Producția bună și creșterea exporturilor de grâu din Rusia nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile de producţie ale statelor UE şi Ucrainei. Exportul de grâu din aceste două regiuni exportatoare va scădea cu 3,5-4 milioane tone. În aceste condiţii, prețul grâului va crește mai devreme decât de obicei.

Urmează o recoltă record de grâu şi porumb

Urmează o recoltă record de grâu şi porumb

26 iunie 2020 - 13:57

Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC) estimează o producţie mondială record de cereale în sezonul 2020/2021. Cele mai mari creşteri sunt aşteptate pentru producţia globală de grâu (+4 milioane tone) şi porumb (+50 milioane tone). În ultimul său raport, IGC apreciază că producția globală de cereale va atinge un nivel maxim, de peste 2,2 miliarde tone, ceea ce ar reprezenta o creștere de 54 milioane tone faţă de producţia din sezonul 2019/2020.

FERMIERII ARGENTINIENI, CUPRINŞI DE PANICĂ!

FERMIERII ARGENTINIENI, CUPRINŞI DE PANICĂ!

09 iunie 2020 - 13:09

Vânzarea produselor agrochimice a fost suspendată pe perioadă nedeterminată în Argentina, după ce Banca Centrală (BCRA) a modificat reglementările referitoare la accesul pe piaţa de schimb pentru plata importurilor, ceea ce va afecta comerţul cu produse de protecţia plantelor şi îngrăşăminte.

Marea Britanie - producţie de grâu semnificativ mai mică

Marea Britanie - producţie de grâu semnificativ mai mică

13 mai 2020 - 14:29

Evoluţia viitoare a pandemiei COVID-19 face dificil de oferit o proiecţie exactă a cursului pieței grâului precum şi a cererii locale și globale. Dar analiza individuală a perspectivelor privind recolta viitoare de grâu a marilor producători poate genera o imagine de ansamblu.

Viitoarea recoltă britanică de grâu se estimează că va fi de numai 9,5-10 milioane tone, cu 33% sub media pe termen lung și cu aproape 40% mai puţin decât producţia din 2019.

OPRIŢI EXPORTURILE de CEREALE! MAI AVEM DOAR 700.000 TONE de GRÂU, CU TOT CU REZERVA DE STAT!

OPRIŢI EXPORTURILE de CEREALE! MAI AVEM DOAR 700.000 TONE de GRÂU, CU TOT CU REZERVA DE STAT!

08 aprilie 2020 - 20:57

CIRC FĂRĂ PÂINE! Consilierul onorific al premierului Ludovic Orban, deputatul Remus Borza, avertizează că în România urmează o criză alimentară. Acesta afirmă că stocurile de grâu şi de carne sunt insuficiente pentru a hrăni populaţia, iar anul agricol 2020 se anunţă slab, din cauza secetei, şi propune suspendarea exporturilor de cereale pe perioada stării de urgenţă.

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

02 aprilie 2020 - 11:48

DECIZII PE PIAȚA CEREALELOR. Rusia şi Ucraina, principalii exportatori de cereale din regiunea Mării Negre impun cote pentru exportul de cereale. Prin aceste măsuri doresc să limiteze creşterea preţurilor şi să protejeze piaţa internă. Acestă decizie vine în urma pandemiei de coronavirus care perturbă lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare din întreaga lume. Ca efect imediat, decizia poate conduce la creșterea prețurilor FOB pentru grâu.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW

Bancul zilei

În bar cu prietenele...

În bar cu prietenele...
Dragul meu, sunt în bar cu prietenele, termin ultimul pahar. Detalii