Recoltarea păioaselor este în toi. Fermierii profită de fiecare fereastră bună de lucru pentru a intra cu combina în lan. În Gorj, producţiile vor fi mulţumitoare, dar agricultorii nu se pot bucura de profit din cauza preţurilor mici.
„Campania de recoltare este întârziată, ţinând cont şi de faptul că a plouat în cantităţi destul de mari în ultimele zile. Nici nu avem culturi de primă istanţă în judeţ, ca orz, rapiţă, orzoaică, în principal cultivăm grâu. După cum e stadiul culturilor, recoltarea ar putea începe după 5-6 iulie, dacă lucrurile evoluează bine”, ne-a spus Traian Ghinoiu, preşedintele Asociaţiei de Producători Agricoli din Gorj.
Acesta a precizat că grâul este în stadiul de umplere a bobului, „culturile sunt încă în verde, nu vorbim de pârgă sau coacere. Suntem mult în urmă faţă de zonele de vest şi de sud ale ţării”.
Singurul „barometru” care trebuie urmărit este cel al preţurilor
La cereale, totul este nesigur până când le pui în magazie, spune Ghinoiu. Acesta admite totuşi că „pentru zona noastră, atât calitativ, cât şi cantitativ, producţiile vor fi mulţumitoare. De ce să fim ipocriţi, când asta este situaţia. Pentru preţuri, vântul bate în scădere, dar totuşi recoltă va fi şi de calitate şi mulţumitoare ca volum. Nu mă pot pronunţa însă despre cât vom pune pe cântar. Singurul barometru care trebuie atent urmărit este cel al preţurilor. Presiunea este foarte mare, e important ce vor face fermierii în perioada recoltatului, pentru că trebuie achitate creditele la furnizori: sămânţă, pesticide, fertilizanţi, şi atunci, ca să poţi pleca liniştit mai departe... trebuie să te achiţi”, ne-a explicat reprezentantul agricultorilor gorjeni. Acesta adaugă că, indiferent de preţ, „o treime din recoltă se valorifică la recoltare, fără voia noastră”.