În ultimele patru săptămâni, preţul grâului a scăzut la toate bursele. Preţul pentru contractele de septembrie 2016 scăzuse la 1 iulie până la 152 euro/t. Pe piaţa fizică însă, preţurile au crescut în tot spaţiul european cu câţiva euro.
Comercianţii îşi fac însă griji cu privire la calitatea grâului francez, care a avut de suferit de pe urma ploilor abundente din ultimele patru-cinci săptămâni, relatează comerciantul de cereale ADM în cadrul celui mai recent raport lunar. Diferenţa de preţ între grâul din UE şi cel din spaţiul Mării Negre este relativ mică la momentul de faţă, însă s-ar putea mări pe viitor.
Grâul furajer, la mare căutare în Asia
La mare căutare în Asia (Coreea, Thailanda, Vietnam) este, din cauza preţurilor ridicate la porumb, grâul furajer, în timp ce cererea pentru grâul de panificaţie este aproape inexistentă. Comercianţii nu sunt interesaţi de contractele ce urmează a fi onorate mai târziu, ci doar de marfa ce poate fi livrată imediat.
Vremea s-a stabilizat în ţările baltice şi se estimează o recoltă cel puţin la fel de mare ca şi anul trecut. Vremea instabilă din Germania şi Polonia oferă condiţii propice culturilor, iar estimările privind producţia rămân în continuare favorabile.
Cererea de grâu european este în continuare mare. Atât Arabia Saudită, cât şi Algeria cumpără marfă din spaţiul baltic. Exporturile europene în ţări terţe ar putea fi, la finele anului fiscal curent, la fel de mari ca şi în 2014/15, când s-a atins un record de 31,337 milioane de tone.
sursa: agrarticker.de