Adama
Vinasa Rompak

Tabără: România poate exporta peste 4 milioane tone de grâu

Publicat: 18 septembrie 2011 - 15:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că recolta de grâu din acest an permite României să exporte peste 4 milioane de tone, în condiţiile în care calitatea este una „excepţională”, ceea ce îi va permite să revină la statutul de „grânar”.

Potrivit ministrului, în acest an producţia depăşeşte 8 milioane de tone de grâu.

Grâul – 80% pentru panificaţie

De asemenea, şeful de la Agricultură, susţină că există şase-şapte judeţe în ţară, cum ar fi Dâmboviţa, unde grâul este bun în proporţie de sută la sută pentru panificaţie, în timp ce în restul judeţelor procentul mediu este de 80%.
„La grâu, producţia scriptică este de peste 7,2 milioane de tone. În realitate însă, având în vedere şi o anumită experienţă şi faptul că gospodăriile mici nu raportează producţiile - din păcate mai sunt şi dintre cei mari, cred că la această dată în ţară producţia este de peste 8 milioane de tone. O spun cu toată răspunderea. Aceasta înseamnă un disponibil pentru export de peste 4 milioane tone. Este prima dată, cred, în istoria României când am putea discuta despre un anumit grânar. (...) Este o reintrare a Românei, după 2010, în clubul exportatorilor de grâu, unde ar trebui să rămână. Ar fi o mare şi gravă eroare, aşa cum a fost după 1996, ca România să iasă din acest club. România nu poate produce numai pentru ea însăşi, pentru că şi-ar irosi sectorul agricol şi ar reveni într-o zonă de neeconomicitate”, a spus Valeriu Tabără, informează Agerpres.

Producţia la floarea-soarelui – record istoric, 1,6 mil. tone

Potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii, producţia la cartofi va depăşi 11 milioane de tone, cu două milioane de tone peste recolta de anul trecut, iar la floarea soarelui s-ar putea înregistra un „record istoric” de 1,6 milioane tone.

De asemenea, la rapiţă recolta este de circa 800.000 tone, la cartof, pe o suprafaţă recoltată în proporţie de 34%, s-au obţinut 1,2 milioane tone, iar la strugurii de vin, unde recolta a fost adunată de pe doar 4% din suprafaţă, s-a înregistrat o cantitate de 29.000 tone, cu o creştere calitativă faţă de anii precedenţi.

Cultura de soia ne-ar aduce la buget 1 miliard de euro

În ceea ce priveşte soia, ministrul Agriculturii spune că România pierde un miliard de euro anual prin necultivarea acesteia. „Ne lipseşte soia, cu care ne-am putea duce pe aproape un milion de hectare şi valoarea acestei plante ar fi de un miliard de euro. Atâta pierdem anual prin necultivarea acestei plante”, a declarat Tabără.

Deocamdată, „seceta nu este un pericol pentru cultura de toamnă”

Tabără a precizat că seceta din ultima perioadă nu va afecta recolta din acest an, singurele care ar putea avea probleme fiind culturile de toamnă.
„Sunt anumite semne de îngrijorare legate de ce înseamnă această perioadă prelungită de toamnă, de secetă. Există partea benefică a ei, pentru că, iată, recoltările sunt în condiţii excepţionale. Este pentru prima dată când, de pildă, soiurile de vin depăşesc anumite limite care vor crea probabil o anumită specificitate acestui an pentru viticultură. Porumbul se recoltează în condiţii de 14% umiditate, asta înseamnă costuri reduse de uscare, producţie mai bună calitativ. Însă sunt probleme legate de ce înseamnă semănatul, culturile de toamnă. Deocamdată nu există un pericol”, a mai spus ministrul.

Valeriu Tabără a participat, vineri, la o întâlnire de lucru cu oameni de afaceri, fermieri, asociaţii şi instituţii deconcentrate din domeniul agricol din judeţul Bistriţa-Năsăud, la invitaţia Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud şi a Camerei de Comerţ şi Industrie.

Vizualizat: 2657 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Este starea vremii prea scumpă pentru fermieri?

Este starea vremii prea scumpă pentru fermieri?

Este clar că tehnologia destinată mediului agricol - incluzând aici paleta extrem de largă, de la utilaje la GPS-uri - s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme, ca o consecinţă a capitalizării fermierilor.

Ministrul Agriculturii: Nu sectorul agricol este de vină pentru preţurile produselor agroalimentare

Ministrul Agriculturii: Nu sectorul agricol este de vină pentru preţurile produselor agroalimentare

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că s-ar face „o mare şi gravă eroare” dacă producătorii primari ar fi obligaţi să îşi vândă recolta mai ieftin, el afirmând că nu sectorul agricol este de vină pentru preţurile actuale ale produselor agroalimentare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii