Adama
Vinasa Rompak

Panică pe bursele agricole! Grâul are cel mai mic preţ din ultimii cinci ani

Publicat: 10 februarie 2016 - 18:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cotaţiile futures la grâu pe bursa Euronext de la Paris au scăzut marţi, 9 februarie 2016, pentru a zecea zi consecutiv, ceea ce a dus preţurile la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Scăderea preţului grâului se produce pe fondul îngrijorărilor legate de cererea redusă, după ce Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, nu a reuşit să cumpere grâu la ultimele două licitaţii organizate la începutul lunii februarie, informează Bloomberg, citată de Agerpres.

Traderii sunt îngrijoraţi că Uniunea Europeană va avea probleme privind vânzarea recoltei de grâu din 2015, în condiţiile în care exporturile UE sunt cu 15% mai mici decât nivelul înregistrat în sezonul trecut. Există un fel de panică la vânzare. Fermierii şi cooperativele vând de teamă că preţurile vor continua să scadă, a declarat Pierre Tronc, broker la Aurel BGC.

Cotaţiile futures se apropie de preţurile de pe piaţa fizică

Avem în continuare foarte mult grâu de vândut, a mai spus Pierre Tronc. Acesta a adăugat că odată cu scăderea preţurilor, cotaţiile futures se apropie de activitatea de pe piaţa fizică, ceea ce aduce cele două pieţe la nivel de paritate.

Marţi, 9 februarie 2016, cotaţiile futures la grâu cu livrare în luna martie 2016 au scăzut cu 0,7%, până la 152,25 euro/tonă, cel mai redus preţ înregistrat după luna iulie 2010. De asemenea, preţurile la grâu la bursa Euronext au scăzut timp de zece zile consecutive, cea mai lungă perioadă de scăderi înregistrată după 2011.

De asemenea, Pierre Tronc susţine că Algeria, al doilea mare cumpărător de grâu din Africa, a cumpărat, pe 3 februarie, grâu la un preţ foarte scăzut de 178 -180 USD/tonă, preţ care include transportul, sub cotaţiile futures înregistrate în acea zi.

grau-bani_b

Săptămâna trecută, Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a fost nevoit să anuleze două licitaţii pentru achiziţionarea de grâu, după ce traderii au boicotat prima licitaţie, iar la cea de-a doua preţurile oferite au fost prea mari. Problemele din Egipt au început după ce autorităţile au refuzat un transport de grâu din Franţa pe motiv că are un conţinut prea mare de cornul secarei.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) va publica zilele acestea noile sale estimări cu privire la oferta şi cererea mondială de cereale. Traderii se aşteaptă la o uşoară îmbunătăţire a estimărilor privind stocurile americane de porumb, soia şi grâu, precum şi la o uşoară scădere a stocurilor mondiale, mai notează Agerpres.

Vizualizat: 2849 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Grâu: Cotațiile pentru martie scad sub 160 euro/tonă

Grâu: Cotațiile pentru martie scad sub 160 euro/tonă

Bursa Matif nu a găsit nici la mijlocul acestei săptămâni o direcție clară, pentru luna martie cotațiile grâului scăzând sub pragul de 160 euro/t. Preţul stabilit pentru luna respectivă a scăzut miercuri, 3 februarie, până la un minim de 158 euro/t și a fost la finalul zilei 159,75 euro/t.

Cel mai mare cumpărător de grâu își modifică standardele de calitate

Cel mai mare cumpărător de grâu își modifică standardele de calitate

Ministerul Agriculturii din Egipt s-a răzgândit și a decis, pe 3 februarie 2016, să accepte importuri de grâu cu un conţinut de cornul secarei de până la 0,05%, renunţând astfel la standardul de conţinut zero de cornul secarei anunțat la începutul acestui an. Decizia vine după ce traderii de cereale au boicotat o licitație organizată pe 2 februarie de cel mai mare cumpărător mondial de grâu.

Egiptul a prelungit termenul de plată pentru grâul importat

Egiptul a prelungit termenul de plată pentru grâul importat

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a anunţat că a prelungit termenii de plată pentru grâul cumpărat la licitaţiile pe care le organizează. Traderii susţin că măsura a fost luată în urma agravării crizei valutare cu care se confruntă Egiptul şi că ar putea creşte preţul grâului pe care îl importă Egiptul.

Recoltele de grâu ar putea fi afectate de temperaturile ridicate

Recoltele de grâu ar putea fi afectate de temperaturile ridicate

Culturile de grâu din România şi Franţa sunt într-un stadiu avansat de dezvoltare, datorită temperaturilor extrem de ridicate din noiembrie şi decembrie, iar un îngheţ la sfârşitul primăverii ar putea afecta dezvoltarea spicelor şi ar pune în perisol recoltele fermierilor anul viitor.

Cât grâu şi porumb vor produce ţările UE în 2016?

Cât grâu şi porumb vor produce ţările UE în 2016?

Recolta de grâu a Uniunii Europene ar urma să scadă cu 4% în 2016, după o recoltă record în 2015, în timp ce recolta de porumb ar urma să fie mai mare decât cea din acest an, grav redusă de secetă, a anunţat firma de consultanţă Strategie Grains.

Alertă pentru grâu: Silozuri pline şi închise în Franța

Alertă pentru grâu: Silozuri pline şi închise în Franța

Unul dintre cele mai importante contracte de grâu se confruntă cu o problemă: trei silozuri de grâu din Franța au fost închise. Silozurile deținute de Soufflet, Senalia și Nord Cereales sunt puncte de livrare a grâului în cadrul contractului Euronext. La momentul actual, cele trei silozuri sunt închise din cauza exporturilor limitate și au sistat de curând preluarea de marfă.

Producătorii agricoli din UE stau cu grâul în silozuri. Ce ar putea relansa exportul?

Producătorii agricoli din UE stau cu grâul în silozuri. Ce ar putea relansa exportul?

În ciuda unei producţii record de grâu, exporturile Uniunii Europene au fost anul acesta limitate din cauza competiţiei statelor din regiunea Mării Negre, precum şi de reticenţa fermierilor din Vest de a-şi vinde grâul. Deprecierea monedei euro faţă de dolar şi reluarea importurilor Iranului ar putea relansa însă exporturile de grâu din statele UE, afirmă mai mulţi exportatori europeni.

Egiptul schimbă regulile pentru piaţa grâului

Egiptul schimbă regulile pentru piaţa grâului

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, schimbă sistemul de subvenţionare a producătorilor autohtoni de grâu, ca să elimine contrabanda. De asemenea, agenţia responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean va aproviziona şi sectorul privat cu grâu importat.

Alte articole in aceasta categorie

Strategii eficiente pentru combaterea buruienilor în culturile de cereale din România și Republica Moldova

Strategii eficiente pentru combaterea buruienilor în culturile de cereale din România și Republica Moldova

06 august 2024 - 18:37

Schimbările climatice aduc cu ele provocări semnificative pentru fermieri, iar în ultimii ani, România și Republica Moldova s-au confruntat cu o serie de fenomene extreme, precum secetă severă și variații mari de temperatură. Aceste condiții au afectat culturile de cereale păioase, făcând și mai dificilă gestionarea buruienilor care concurează pentru resursele limitate de apă și nutrienți.

Cu ce preț se vinde grâul din România în Egipt!

Cu ce preț se vinde grâul din România în Egipt!

24 august 2023 - 13:26

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat o cantitate de 60.000 de tone de grâu din România, la o licitaţie internaţională.

Fermierul Muscă: Ca să mai reduc pierderile, folosesc o mare parte din grâu ca furaje la fermele de animale!

Fermierul Muscă: Ca să mai reduc pierderile, folosesc o mare parte din grâu ca furaje la fermele de animale!

26 iulie 2023 - 08:24

Unul dintre cei mai mari fermieri din vestul ţării, Dimitrie Muscă, a declarat, pentru Agerpres, că doar la rapiţă a reuşit să facă profit în acest an, datorită unei producţii bune.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Turcia - principalul importator de grâu rusesc

Turcia - principalul importator de grâu rusesc

04 iulie 2023 - 13:09

În actualul sezon, în perioada 1 iulie 2022-30 iunie 2023, exporturile rusești de grâu au raportat o creștere de 51% față de aceeaşi perioadă a sezonului trecut, potrivit datelor analizate de Agricensus. În ciuda situaţiei geo-politice dificile, Rusia a exportat cel puțin 44,7 milioane de tone de grâu, deoarece țara a beneficiat de stocuri uriaşe, o producție record şi logistica pentru trasportul maritim a unui volum mare. În ciuda lipsei de date oficiale privind livrările ruse de cereale, şi alte surse confirmă datele privind livrările mari la export, pe fondul prețurilor internaţionale scăzute.

USDA - prognoză record pentru viitoarea recoltă de grâu

USDA - prognoză record pentru viitoarea recoltă de grâu

12 iunie 2023 - 18:39

În raportul din iunie, USDA a crescut brusc previziunile privind producția, consumul și stocurile de grâu din sezonul 2023/2024. Un astfel de raport „bearish” ar fi putut prăbuși cotațiile bursiere pentru grâu cu 3-5%, cu toate acestea, din cauza unei discrepanțe mari între estimările analiștilor şi situaţia din piaţă, prețurile aproape nu s-au schimbat. În două luni, cotațiile grâului au scăzut cu 6-8% până la cele mai reduse niveluri din 2021, iar prognozele privind recoltele din SUA rămân la nivelul anilor 2021 și 2022.

SUA importă grâu din Europa!

SUA importă grâu din Europa!

18 mai 2023 - 12:18

Care este țara din UE care a exportat deja aproape 80.000 de tone de grâu în SUA, după ce seceta a dus la o creștere mare a prețurilor grâului pe piața nord-americană. 

Creşte ritmul exporturilor de grâu

Creşte ritmul exporturilor de grâu

24 noiembrie 2022 - 14:52

Ritmul exporturilor franceze de grâu a fost unul neobişnuit de rapid în acest sezon deoarece, pe fondul invaziei rusești în Ucraina, utilizatorii finali au căutat surse alternative de aprovizionare. În perioada 1 iulie - 21 noiembrie 2022, Franţa a exportat 6,3 milioane de tone de grâu, adică cca. 65% din potențialul său de export pentru actualul sezon, potrivit datelor Comisiei Europene și a statisticilor portuare. Acest volum al exporturilor este 75% mai mare față de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar și față de media intervalului din ultimi trei ani.

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

16 noiembrie 2022 - 11:34

Care sunt cele mai recente estimări ale Departamentului american al Agriculturii (USDA) privind producția mondială și stocurile de grâu la finalul acestui sezon. 

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

13 octombrie 2022 - 10:54

Agenția agricolă FranceAgriMer a majorat prognoza pentru exporturile de grâu moale francez în afara UE, în timp ce exporturile către statele UE au fost revizuite ușor în scădere. Exporturile franceze de grâu către țările din afara UE sunt estimate la 10,1 milioane de tone, cu 100 mii tone mai mult decât în raportul precedent şi cu 15,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, exporturile către statele membre ale UE au fost revizuite în creștere cu 60 mii de tone, până la 7,07 milioane de tone, cu 11,9% mai puţin față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele au fost publicate în raportul lunar FranceAgriMer, din 12 octombrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii