NOI INVESTIM 2000 EURO, NEMȚII INVESTESC 5000 EURO. Compania de consultanţă imobiliară Savills, cu sediul în Marea Britanie, a întocmit un top al ţărilor în funcţie de costul de exploatare a terenurilor agricole, iar Germania este campioana!
Analiştii Savills şi-au propus să calculeze care sunt preţurile suprafeţelor agricole raportate la producţia unei tone de grâu, Germania având se pare cel mai mare necesar de investiţii. Pentru a determina valoarea reală a costurilor, s-a ţinut cont de preţul mediu al unui hectar de teren agricol la nivelul anului 2015 şi de media recoltei de grâu între 2008 şi 2014. S-a luat în calcul cei şapte ani, tocmai pentru a putea contabiliza orice fluctuaţii privind condiţiile meteorologice.
Rezultatele din 2015 sunt relativ neschimbate faţă de o analiză similară efectuată în 2010. În general, susţin reprezentanţii Savills, diminuarea preţurilor la materiile prime a fost compensată de sporirea randamentelor, în special pe pieţele emergente, unde au fost înregistrate creşteri semnificative de producţie, prin îmbunătăţirea practicilor agricole şi a managementului fermei.
În cazul Germaniei, s-a remarcat o creştere cu 77% a costului terenului pentru tona de grâu, această evoluţie datorându-se parţial veniturilor din activităţi neagricole legate totuşi de ferme, cum ar fi producerea şi conservarea energiei, care determină o creştere semnificativă a valorii.
La nivel mondial, producţia medie pe şapte ani a crescut cu 7 procente în ultimii cinci ani, în timp ce valoarea medie a terenurilor a crescut cu 13 la sută, rezultând o creştere medie globală 8,6% în ceea ce priveşte costul terenului pentru o tonă de grâu.
În România, situaţia pare a fi neschimbată din 2010 în 2015, pe când Danemarca a înregistrat o scădere de aproape 25%. Concret, costul pentru producţia unei tone de grâu este undeva în jurul a 2.000 de euro la noi în ţară, în timp ce în Germania se se situează undeva în jurul a 5.000 de euro.