Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul ştiinţific intern al Comisiei Europene, propune o nouă abordare pentru identificarea impactului schimbărilor climatice şi a vremii extreme asupra variabilităţii producţiei globale şi regionale de grâu.
Cercetătorii au studiat importanţa relativă a stresului termic şi a secetei asupra randamentelor de grâu între anii 1980 şi 2010. Ei au elaborat un nou Index al Stresului Combinat pentru a înţelege mai bine efectele evenimentelor de stres simultan în care sunt implicate căldura şi apa.
Potrivit studiului intitulat "Pierderea producţiei de grâu atribuibilă valurilor de căldură, excesului de secetă şi a apei la scară globală, naţională şi subnaţională", s-a constatat că stresul termic concomitent cu excesul de secetă sau apă poate explica aproximativ 40% din modificările producţiei de grâu de la un an la altul.
Pe de altă parte, s-a ajuns la concluzia că, spre deosebire de percepţia comună, excesul de apă afectează producţia de grâu mai mult decât seceta. Precipitaţiile excesive şi absenţa soarelui, în special în timpul etapelor de dezvoltare sensibile ale culturii, determină în mod semnificativ reducerea randamentelor, deoarece contribuie la proliferarea dăunătorilor şi a bolilor şi îngreunează plantele să obţină oxigenul şi lumina de care au nevoie.
În 2010, grâul avea un aport de 20 procente la toate caloriile dietetice din întreaga lume. Prin urmare, deţinea un rol major în securitatea alimentară la nivel mondial, unele ţări fiind dependente în mod special de această cereală. Dat fiind că schimbările climatice sporesc durata, frecvenţa şi severitatea evenimentelor meteorologice extreme, a devenit din ce în ce mai urgentă identificarea efectelor acestora şi furnizarea de avertizări timpurii, pentru a asigura stabilitatea pieţei şi securitatea alimentară globală.
Acest studiu contribuie la o mai bună înţelegere a rolului factorilor meteorologici în producţia de grâu şi anomaliile globale ale randamentelor. Comparativ cu abordările anterioare, Indicele de Stres Combinat are avantajul de a putea calcula efectul anomaliilor meteorologice unice asupra producţiei totale, la nivel global şi regional. În plus, oferă un instrument simplu şi practic pentru a calcula anomaliile de randament utilizând previziunile climatice sezoniere, permiţând astfel stabilirea unor studii mai bune de adaptare şi a unor strategii de atenuare.
Modelul explică în mod explicit efectele schimbărilor de temperatură şi umiditate a solului (pozitive şi negative) asupra fluctuaţiilor globale şi regionale ale producţiei de grâu. Un studiu de caz specific a fost realizat la nivel regional în Franţa, unde sa constatat că grâul a fost mai sensibil la condiţii prea umede. În alte ţări, stresul termic şi seceta sunt cei mai importanţi predictori ai pierderilor de cultură. De exemplu, în ţările mediteraneene, seceta are un efect mai negativ asupra randamentelor de grâu decât stresul termic.