Un raport recent al Comisiei Europene (CE) preconizează pentru anul acesta o scădere a producţiei de cereale din România cu circa 13%, lucru foarte posibil, în condiţiile în care vara se anunţă extrem de secetoasă.
România va avea cea mai mare scădere a producţiei cerealiere din Uniunea Europeană, arată datele raportului CE. Specialiştii europeni consideră că România nu va reuşi să aibă o recoltă similară celei din 2013, pentru că producţia agricolă depinde în mod semnificativ de evoluţia vremii. Ţara noastră ar putea fi urmată de Spania, a cărei producţie de cereale s-ar putea diminua cu 12,8%, şi de Danemarca (-2,5%). În schimb, cele mai mari creşteri ale producţiei cerealiere le vor avea Italia (13,2%), Polonia (8,6%) şi Marea Britanie (6,2%).
LAPAR: Seceta verii va diminua serios producţiile
„Ceea ce a anunţat acum Comisia Europeană se ştia din iarna trecută, când încă nu avuseseră loc aceste intemperii asupra culturilor. Bănuiesc că cei care au realizat studiul au luat în calcul şi seceta care se preconizează că va fi în lunile iulie - august. Atunci, porumbul şi floarea soarelui ar putea fi puternic afectate”, spune preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu.
Acesta a adăugat că este posibil ca procentele de diminuare a recoltei să fie chiar mai mari decât cele anunţate de Comisie. “Dacă timp de 60 de zile nu va ploua şi vor fi temperaturi de peste 35 grade C zilnic, culturile vor fi serios afectate. Deja, din luna iunie, în partea de sud-est a ţării începe să se instaleze seceta; este greu de preconizat acum care vor fi urmările, dar de diminuat se diminuează sigur producţia”, afirmă Laurenţiu Baciu.
Mai multe detalii despre preţuri şi producţii puteţi citi în revista Recolte Bogate - iunie 2014!