O discrepanţă majoră se conturează în acest an în ceea ce priveşte grâul recoltat în estul şi în vestul Germaniei, dar şi între cel din zonele de nord şi de sud. În timp ce, în vest tipurile recoltate sunt tot mai diverse din punct de vedere calitativ, în landurile din est se vorbeşte despre o producţie relativ stabilă.
În zona Köln, recoltarea este întreruptă din când în când de ploaie, astfel încât presistă o anumită nesiguranţă în cee a ce priveşte recolta. Primele rezultate sunt însă destul de bune, promiţând o recoltă mediocră, a afirmat un reprezentant al procesatorilor. Morarii ar putea să se pregătească însă şi pentru posibile rezultate mai proaste şi să contrabalanseze pierderile de calitate prin amestecuri.
Grâul calitatea B din zona Rinului, de recoltă veche, se vinde la un preţ cu 5 euro/t mai scăzut faţă de cotaţia Matif din septembrie, însă tranzacţiile se încheie cam la preţuri cu 3 euro/t mai mici. Pentru termenele cu livrare octombrie-decembrie, se anunţă cotaţii de plus 2 euro/t faţă de Matif decembrie. Grâul calitatea B din Hamburg a fost cotat joi, 28 iulie, la 168 euro/t.
La bursa Matif s-au înregistrat câştiguri joia trecută, urmând specificaţiile din SUA. Pe ambele maluri ale Atlanticului s-a discutat despre o cerere mai mare, ceea ce a susţinut preţurile. Agenţia egipteană GASC caută livrări de grâu de peste 55.000 până la 60.000 t din SUA, Franţa, Germania, Australia şi din regiunea Mării Negre. Conform estimărilor comercianţilor, Franţa nu va fi competitivă comparativ cu marfa provenită din zona Mării Negre.
Franţa reacţionează deja în urma recoltei sale „catastrofale” şi cumpără grâu din străinătate. Comercianţii au confirmat pentru publicaţia Marktreport Agrar că pentru cea de-a doua jumătate a lunii august va fi livrat grâu românesc în Franţa. Şi exportatorii germani se pregătesc pentru o potenţială cerere din străinătate.
(sursa: agrarticker.de)