Adama
Vinasa Rompak

Valeriu Tabără: Agricultura României trebuie să aibă o strategie până în anii 2050

Publicat: 11 februarie 2011 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura României trebuie să aibă o strategie pe termen lung, până în anii 2050, cu obiective strategice mari, care trebuie atinse indiferent de culoarea politică, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabără, la un seminar de profil desfăşurat la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice 'Gheorghe Ionescu-Siseşti' (ASAS).

'Primul lucru pe care ar trebui să-l facem la această dată ar fi o strategie pe termen lung, şi nu împărtăşesc punctul de vedere că această strategie pe 7 ani a UE - respectiv PNDR - suprapusă peste bugetul UE este şi strategia noastră. Cred că noi ar trebui să avem pe termen lung, de 20-30 de ani sau până în anii 2050, obiective strategice mari spre care să ne îndreptăm, indiferent de culoarea politică pe care o avem sau indiferent de cine este la un moment dat la guvernare. Schimbarea politică nu înseamnă şi schimbarea obiectivelor, ci poate doar căile prin care se ajunge la aceleaşi obiective' a precizat Tabără.

Acesta consideră că, în primul rând, România ar trebui să producă suficient pentru a-şi asigura nu numai traiul intern ci şi pentru piaţa internaţională.

'Cred că o ţară şi un furnizor de produse poate oricând să îşi asigure propria piaţă, având puterea să exporte şi să iasă în parteneriat cu ceilalţi', a spus şeful de la Agricultură.

De asemenea, Tabără a menţionat că dotarea tehnică a agriculturii este esenţială, fiind nevoie de o regândire tehnică a agriculturii româneşti bazată pe condiţiile climatice.

'Gestionarea apei nu se va putea face niciodată cu lucrări fragmentate, ci doar folosind utilaje combinate. Este nevoie, de asemenea, de un material biologic adecvat în relaţie cu condiţiile noastre pedoclimatice, dar şi de un sistem de cercetare puternic, pentru ca fără unul bine aşezat nu cred că există elemente de progres. Nu trăind numai cu material importat vom putea rezolva problemele din România. De exemplu, în sectorul zootehnic ai investit, ai format ferme, le ai la dispoziţie, dar nu ai materialul biologic cu care să lucrezi', a explicat Tabără.

Potrivit sursei citate, România are nevoie şi de o capacitate de piaţă a fermierilor români şi a organizaţiilor de fermieri, fiind nevoie de o schimbare a sistemului de piaţă.

'În acest context al producţiei agricole mondiale este nevoie de o schimbare a sistemului de piaţă. Cine nu va avea puterea de stocare nu va putea fi niciodată un membru puternic în piaţă. Cel care nu poate să îşi negocieze propria producţie, cantitativ şi calitativ, nu are cum să obţină veniturile la valoarea investită. Şi aici avem două zone sensibile în producţia vegetală, prima la cereale şi plante tehnice, producţii pe care le irosim an de an, şi a doua, în sectorul de legume şi fructe, pe care îl lăsăm într-o piaţă la voia întâmplării şi discutăm ulterior dacă sunt sau nu preţuri adecvate sau capacitate de a asigura piaţa internă. Nu ai cum, atunci când exişti de la început într-un sistem haotic de aşezare a partenerilor din piaţă', a explicat Tabără.

Ministrul Agriculturii consideră că sistemul de gestionare a producţiei trebuie să se facă în sistem asociativ, deoarece  'agricultura României a fost lăsată să meargă într-un sistem periodic, aşa cum merg anotimpurile'.

De asemenea, creditul este esenţial ca un sistem agricol să funcţioneze economic normal.

'România, împreună cu alte state, ar trebui să poată impune în viitoarea Politica Agricolă Comună anumite pachete de măsuri care să ducă la o relaţionare mai bună între fermieri şi sistemul bancar şi prin care să se asigure o garanţie de accesibilitate la credit, atât la cel de lucru cât şi la creditul investiţional pe termen mediu sau lung', a mai subliniat ministrul Valeriu Tabără.

Oficialul MADR a participat miercuri la un seminar privind modernizarea agriculturii, organizat de ASAS, Grupul de studii pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi Revista Profitul Agricol.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1051 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii