Adama
Agreena
AGRICOVER

Unde ajung cerealele exportate din Ucraina

Publicat: 26 septembrie 2022 - 14:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De la reluarea transporturilor de cereale prin Marea Neagră, în septembrie 2022, peste 3,5 milioane de tone de cereale au fost exportate din Ucraina, potrivit datelor oficiale comunicate de instituțiile UE.

O prioritate majoră pentru țările UE în abordarea insecurității alimentare în creștere este să ajute Ucraina să-și exporte producția agroalimentară, care a fost grav compromisă de invazia rusă. 

Ucraina este considerată coșul de pâine al Europei. Este al cincilea cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial și al patrulea pentru porumb. Împreună cu Rusia, un alt exportator major, Ucraina acoperă aproximativ 30% din oferta mondială de porumb și grâu și mai mult de jumătate din oferta mondială de ulei de semințe de floarea-soarelui.

Între 2016 și 2021, 58% din toate exporturile de grâu ale Ucrainei au mers în Asia și 34% în Africa.

Odată cu blocarea de către Rusia a porturilor Ucrainei, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile de pe malul Mării Negre, în condițiile în care, în mod normal, 90% din produsele agricole ucrainene sunt exportate pe Marea Neagră.

Astfel, din mai 2022, aproximativ 10 milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și alte produse ucrainene au fost exportate pe culoarele de solidaritate UE-Ucraina stabilite pentru a facilita exporturile agricole ale Ucrainei și schimburile comerciale bilaterale cu UE.

De la reluarea transporturilor de cereale pe Marea Neagră, în septembrie 2022, Ucraina a exportat peste 3,5 milioane de tone de cereale, mai ales porumb și grâu, care au fost direcționate către Asia (peste 40%, 17% către Turcia), Africa (16%), precum și către țările UE. UE importă din Ucraina în special ales porumb.

Pe 26 septembrie, miniștrii agriculturii din UE discută, la Bruxelles, despre situația producției agricole și a logisticii din Ucraina, precum și despre implementarea rutelor de transport către UE, în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH), la care participă și ministrul ucrainean pentru politică agrară și alimentație, Mykola Solsky. 

Detalii AICI: Ministrul ucrainean al Agriculturii participă la Consiliul AGRIFISH

Sursa: https://www.consilium.europa.eu/

Vizualizat: 1759 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Prețul grâului a crescut cu 14 euro/tonă într-o singură zi!

Prețul grâului a crescut cu 14 euro/tonă într-o singură zi!

Prețurile cerealelor pe bursele internaționale au crescut brusc săptămâna acesta, din cauza temerilor privind o escaladare a războiului din Ucraina, care ar putea perturba, din nou, exporturile de cereale la Marea Neagră.

Rusia îşi consolidează poziţia de lider al exporturilor de grâu

Rusia îşi consolidează poziţia de lider al exporturilor de grâu

Conform estimărilor Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA), este foarte probabil ca Rusia să-şi crească în mod semnificativ avansul faţă de principalii săi competitori pe piaţa mondială a exportatorilor de grâu.

Fermierii români au obținut o producție de grâu de 9 milioane tone!

Fermierii români au obținut o producție de grâu de 9 milioane tone!

Producția națională de grâu din acest an a atins 9 milioane de tone de o calitate foarte bună care asigură necesarul pieței interne și permite exportarea unei cantități însemnate, anunță europarlamentarul român Dan Motreanu, într-o postare Facebook. 

Producția agricolă a acestui an: 8,9 milioane tone grâu și cea mai mică cantitate de porumb din 2015 încoace!

Producția agricolă a acestui an: 8,9 milioane tone grâu și cea mai mică cantitate de porumb din 2015 încoace!

USDA estimează pentru România o producție de 8,9 milioane de tone de grâu, cu 14% mai puțin față de anul trecut, în timp ce producția de porumb este estimată la 10 milioane de tone, cu 32,5% sub cea de anul trecut. Ministrul Agriculturii a anunțat că recolta s-a terminat și că datele oficiale vor fi făcute publice săptămâna aceasta.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii