Deşi era programat să se desfăşoare în data de 22 aprilie, mitingul organizat de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) nu a mai avut loc. Cu două zile înaintea protestului, reprezentanţii LAPAR şi conducerea Ministerului Agriculturii au încheiat un protocol prin care agricultorii renunţă temporar la miting, cu condiţia ca oficialii să respecte un calendar al “onorării promisiunilor”.
În caz contrar, anunţă LAPAR, protestul va fi reprogramat pentru data de 5 mai a.c. Dintre solicitările LAPAR menţionăm reducerea accizei la motorina folosită în agricultură, la nivelul de 21 euro/1000 litri, până la data de 1 mai.
Agricultorii nu sunt de acord cu protocolul
Asociaţia Producătorilor Agricoli Brăila, membră LAPAR, se delimitează de “rezultatele” întâlnirii din 18 aprilie, de la Ministerul Agriculturii şi atrage atenţia conducerii LAPAR că agricultorii au fost puşi, din nou, în situaţia de a prelungi aşteptările şi de a se mulţumi cu soluţiile total dezavantajoase, propuse de conducerea Ministerului.
“Prin renunţarea la mitingul din 22 aprilie, conducerea LAPAR, respectiv preşedintele, lasă impresia unui răspuns la o comandă politică, la care APA Brăila nu înţelege să se ralieze”, transmite printr-un comunicat conducerea APA Brăila.
Federaţia Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) declară că este surprinsă de decizia luată de LAPAR, organizaţie membră a FNPAR, de a încheia un protocol cu MADR în care, în opinia celor de la FNPAR, pe primul loc se situează grija de a scoate în evidenţă capacitatea de negociere a actualului ministru Mihail Dumitru, precum şi a secretarului de stat Adrian Rădulescu, şi mai puţin grija faţă de rezolvarea problemelor reale ale agricultorilor.
„Dovezile de amatorism şi nepricepere ale actualei conduceri a ministerului nu sunt puţine şi nu sunt uşor de trecut cu vederea. Gesturile inconştiente s-au succedat, agricultorii au fost lăsaţi să se descurce pe cont propriu, deşi nu meritau acest lucru. Politica de subvenţionare s-a transformat, dintr-un ajutor necesar, într-o enormă confuzie”, precizează într-un comunicat Viorel Matei, preşedintele FNPAR.
Viorel Matei adaugă că FNPAR poate pune oricând la dispoziţia celor de la LAPAR şi Ministerului Agriculturii, o listă de cel puţin 33 de probleme stringente pentru care nu există răspuns: „Este jenant să te duci la încheierea unui protocol fără să ceri nimic, ci doar să semnezi ceea ce ţi se cere. FNPAR, prin preşedintele său, împreună cu sindicatele şi patronatele din domeniu, cere ministrului agriculturii Mihail Dumitru şi secretarului de stat Adrian Rădulescu să încheie acest joc murdar de a duce organizaţiile în altă direcţie decât cea pentru care acestea au fost constituite. În caz contrar, ne vedem obligaţi să sesizăm forurile competente ale Uniunii Europene, pentru a lua act de cele întâmplate”.