După ce în anul şcolar trecut au fost probleme cu distribuţia centralizată la nivel judeţean, programul de încurajare a consumului de fructe în unităţile de învăţământ, pentru anul şcolar 2011 - 2012, va fi derulat, în Sălaj, de fiecare primărie de oraş sau de comună în parte, potrivit unei hotărâri adoptate luni de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj.
Preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, a explicat că anul trecut au fost doi furnizori - unul local, „care a reuşit să-şi onoreze contractul pe toată perioada, şi un furnizor care a completat pentru alte şapte zone şi care şi-a întrerupt la un moment dat contractul, pentru că nu mai reuşea să facă rost de mere, mai ales spre final, din luna martie încolo”.
„Intenţia de a transfera la nivel local acest program este, pe de o parte, de a valorifica o disponibilitate locală a unor producători de fructe şi pe de altă parte de a evita, printr-un contract la nivel judeţean, un risc ca cel de anul trecut, în care pentru tot judeţul s-a întrerupt distribuţia fructelor la un moment dat, din incapacitatea furnizorului de a mai onora contractul până la final. (...) Ceea ce vrem noi să facem prin acest proiect este să dăm posibilitatea primăriilor ca, împreună cu şcolile şi cu posibili furnizori locali sau micro-regionali, să acopere acest proiect", a precizat, pentru susţinerea iniţiative, Tiberiu Marc.
Zilele în care vor primi elevii mere şi ce sume sunt alocate programului nu sunt cunoscute încă de preşedintele CJ Sălaj.
Descentralizarea programului de furnizare a merelor în şcoli poate fi un eşec
În acelaşi timp, consilierul judeţean Dan Ghiurco şi-a exprimat rezervele privind modalitatea în care „o firmă care e situată într-un capăt al judeţului, sau în altă parte, va merge zilnic într-o comună cu un sac de mere”, precizând că mai mulţi primari au şi ei îndoieli privind reuşita descentralizării programului de furnizare a merelor pentru elevi.
Ioan Abrudan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, a declarat că, în opinia sa, ar fi bine ca toate programele guvernamentale, prin care elevii primesc lapte, corn şi mere, să fie unificate, iar fondurile respective să fie alocate direct şcolilor, care să hotărască modul de cheltuire a lor, în funcţie de specificul local.
În cele din urmă, consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate ca primăriile să fie cele ce vor gestiona programul de furnizare a merelor în şcoli, la nivel local fiind descentralizată şi furnizarea produselor de panificaţie pentru elevi.
Anul trecut şcolar, circa 20.500 de elevi din clasele I - VIII au primit fructe în cadrul programul naţional „Fructe în şcoli”.
Sursa: Agerpres