Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu mai are bani pentru susţinerea sectorului agricol, peste 90% din bugetul instituţiei fiind deja cheltuit pentru plata subvenţiilor şi a restanţelor din 2009.
„Ne-au mai rămas bani doar pentru motorină. Restul vom plăti la anul”, a anunţat ministrul Mihail Dumitru. Acesta a alocat aproximativ 1,9 miliarde euro pentru subvenţiile şi restanţele din anul trecut, care au fost acoperite integral.
El a adăugat că instituţia pe care o conduce a pregătit un număr important de scheme de ajutor de stat pe care le-a trimis la Bruxelles şi le-a negociat cu Comisia Europeană (CE), dar din lipsa resurselor bugetare acestea nu pot fi aplicate.
„Am convenit cu Ministerul Finanţelor că vom promova printr-o hotărâre de guvern cinci forme de ajutor de stat, negociate deja cu Comisia Europeană, dar vom plăti începând de anul viitor”, a precizat Dumitru. Primele două măsuri vizează subvenţii pentru crescătorii de porci şi păsări în valoare de 493 milioane lei, respectiv 486 milioane lei.
A treia formă de ajutor, în valoare de 4,4 milioane lei, vizează subvenţii pentru a-i compensa pe fermieri pentru pierderile de animale. De asemenea, au fost negociate subvenţionarea dobânzii la creditele agricole cu un buget de 35 milioane lei şi ajutoare de stat pentru primele de asigurare pentru culturile agricole cu fonduri de 154 milioane lei. „Ne vor mai rămâne fonduri de 618 milioane lei pentru plăţi naţionale complementare directe pentru bovine, ovine şi caprine”, a mai spus ministrul.
Disponibilizări masive
Între timp, s-a decis ca aproximativ 27 la sută din personalul Ministerul Agriculturii să fie disponibilizat. Astfel, până la toamnă, nu mai puţin de 2.820 de angajaţi vor rămâne pe drumuri. Această restructurare vizează în primul rând direcţiile judeţene, de unde vor fi daţi afară 2.000 de salariaţi. Îşi vor pierde locul de muncă şi funcţionari din sediul ministerului sau angajaţi ale celor opt instituţii subordonate.
„Agenţiile de plăţi nu vor fi afectate, în schimb există direcţii judeţene care au chiar şi 100 de angajaţi, ceea ce reprezintă un număr mult mai mare decât este necesar”, consideră ministrul. Guvernul ia în calcul şi varianta ca numărul secretarilor de stat să fie micşorat la maximum două posturi pentru fiecare minister.