Restructurare de voie, de nevoie: Desfiinţare prin comasare
Publicat: 12 august 2009 - 11:00
Necesitatea de reducere a cheltuielilor bugetare pune cuţitul şi la osul Ministerului Agriculturii, nevoit, astfel, să restructureze, după atâtea amânări, un schelet prea încărcat şi mare consumator de resurse.
Aşadar, Ministerul Agriculturii va desfiinţa, prin comasare, 10 structuri subordonate, numărul total al acestora fiind astfel redus la 21, ca urmare a deciziei luate în şedinţa de Guvern din 5 august a.c., în care restructurarea agenţiilor şi structurilor aflate în subordinea Ministerului Agriculturii a făcut obiectul agendei de lucru, se arată într-un comunicat emis vinerea trecută de minister.
Ministrul Agriculturii trebuie să pregătească, până la 26 august a.c., actele normative privind descentralizarea domeniilor pe care le administrează.
10 negrii mititei se fac 5, mai măricei
Potrivit Ministerului Agriculturii, din unităţile desfiinţate prin comasare vor rezulta cinci structuri, şi anume Agenţia Naţională a Zonei Montane, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească şi Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi alte produse vitivinicole.
Astfel, Agenţia Naţională a Zonei Montane, instituţie publică, finanţată integral de la bugetul de stat, se înfiinţează prin preluarea în structura sa şi a Centrului de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi - Suceava.
De asemenea, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie se reorganizează prin preluarea în atribuţiile sale a personalului şi atribuţiilor Autorităţii Hipice, care se desfiinţează şi prin preluarea întregii activităţi privind inspecţia în zootehnie şi va fi o instituţie publică finanţată integral de la bugetul de stat.
Totodată, Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, instituţie publică finanţată din venituri proprii şi alocaţii de la bugetul de stat, se reorganizează prin preluarea în structura sa şi a atribuţiilor Băncii de Resurse Genetice Vegetale Suceava.
În plus, Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească, care reprezintă o instituţie publică finanţată din venituri proprii şi alocaţii de la bugetul de stat, se reorganizează prin preluarea în structura sa şi a atribuţiilor laboratoarelor regionale de la Blaj şi Odobeşti, iar Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi alte produse vitivinicole va fi reorganizat prin preluarea atribuţiilor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi reprezintă o instituţie publică finanţată din venituri proprii şi alocaţii de la bugetul de stat.
În ceea ce priveşte Agenţia Domeniilor Statului, instituţie publică, finanţată integral din venituri proprii, aceasta va suporta o reducere a personalului cu 20%, procent ce se aplică şi celorlalte structuri ale ministerului.
Totodată, Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă, inclusiv oficiile din subordine, instituţie publică finanţată din venituri proprii şi alocaţii de la bugetul de stat, se va desfiinţa în urma transformării Oficiilor Judeţene de Consultanţă Agricolă în Camere Agricole, instituţii publice descentralizate.
Potrivit Ministerului Agriculturii, în momentul de faţă există la Camera Deputaţilor două iniţiative parlamentare cu privire la organizarea Camerelor Agricole, urmând ca punctul de vedere al ministerului să fie armonizat cu cele două iniţiative până la începerea sesiunii parlamentare.
De asemenea, Societatea Naţională Îmbunătăţiri Funciare, finanţată integral din venituri proprii, va fi transferată la AVAS în vederea privatizării, iar Societatea Naţională a Produselor Agricole va fi lichidată.