Adama
Vinasa Rompak

Rareş Niculescu: Fiecare stat va putea decide dacă va cultiva sau nu plante modificate genetic

Publicat: 22 martie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Procedura de aprobare a cultivării soiei modificate genetic în ţările membre ale Uniunii Europene este aproape de final şi aşteptăm, în cursul acestui an, şi o aprobare în Consiliul de Miniştri. Cred că este o veste bună pentru România, a declarat duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, deputatul european Rareş Niculescu, prim vice-preşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă din PE.

"În contextul legat de subsidiaritate, fiecare stat va putea decide dacă va cultiva sau nu plante modificate genetic. Nu la Berlin sau la Paris trebuie luate decizii cu privire la ce cultivăm noi în ţara noastră. Fiecare stat trebuie să aibă posibilitatea de a decide în funcţie de interesele sale economice", a spus Rareş Niculescu.

El a arătat că deciziile privind autorizarea unui organism modificat genetic (OMG) nu sunt luate de Comisia Europeană, ci de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor/European Food Safety Authority (EFSA), din care fac parte personalităţi de prestigiu şi care elaborează analize foarte riguroase privind siguranţa acestor produse, recunoscute la nivel mondial.

"În UE, sunt reguli foarte stricte cu privire la OMG şi legate de posibilitatea contaminării altor culturi. Cred că orice consumator poate să aibă încredere în ceea ce decide EFSA", a afirmat europarlamentarul.

Rareş Niculescu a subliniat că, în prezent, România nu are dreptul să cultive soia modificată genetic, dar o importă şi ea se regăseşte în lanţul alimentar, pentru că este folosită pentru hrana animalelor.

"Nu văd de ce este mai sigură soia modificat genetic importată din Argentina şi Brazilia decât cea pe care am putea să o cultivăm noi, folosindu-ne de potenţialul agricol. Există o gamă de OMG care ar putea fi cultivate şi care ar aduce o serie de beneficii economice, inclusiv pentru mediu, pentru că se folosesc mai puţini fertilizatori şi antidăunători", a afirmat Rareş Niculescu.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a arătat că, atunci când s-a negociat aderarea României la Uniunea Europeană, "nu s-a negociat statutul ţării ca producător agricol, ci ca piaţă de desfacere".

"La fel este şi cu OMG: nu înţeleg de ce alte state au posibilitatea să producă OMG, iar România nu. Răspunsul este foarte simplu: pentru că sunt alţii mult mai puternici. Despre OMG nu s-a demonstrat că sunt dăunătoare pentru consum, se presupune doar acest lucru. Pe de altă parte, nu se poate să fii concurent cu fermierul din Franţa, Ungaria sau din altă parte, dar la un nivel de subvenţie diferit", a spus deputatul Daniel Buda.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1687 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii