Procedura de aprobare a cultivării soiei modificate genetic în ţările membre ale Uniunii Europene este aproape de final şi aşteptăm, în cursul acestui an, şi o aprobare în Consiliul de Miniştri. Cred că este o veste bună pentru România, a declarat duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, deputatul european Rareş Niculescu, prim vice-preşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă din PE.
"În contextul legat de subsidiaritate, fiecare stat va putea decide dacă va cultiva sau nu plante modificate genetic. Nu la Berlin sau la Paris trebuie luate decizii cu privire la ce cultivăm noi în ţara noastră. Fiecare stat trebuie să aibă posibilitatea de a decide în funcţie de interesele sale economice", a spus Rareş Niculescu.
El a arătat că deciziile privind autorizarea unui organism modificat genetic (OMG) nu sunt luate de Comisia Europeană, ci de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor/European Food Safety Authority (EFSA), din care fac parte personalităţi de prestigiu şi care elaborează analize foarte riguroase privind siguranţa acestor produse, recunoscute la nivel mondial.
"În UE, sunt reguli foarte stricte cu privire la OMG şi legate de posibilitatea contaminării altor culturi. Cred că orice consumator poate să aibă încredere în ceea ce decide EFSA", a afirmat europarlamentarul.
Rareş Niculescu a subliniat că, în prezent, România nu are dreptul să cultive soia modificată genetic, dar o importă şi ea se regăseşte în lanţul alimentar, pentru că este folosită pentru hrana animalelor.
"Nu văd de ce este mai sigură soia modificat genetic importată din Argentina şi Brazilia decât cea pe care am putea să o cultivăm noi, folosindu-ne de potenţialul agricol. Există o gamă de OMG care ar putea fi cultivate şi care ar aduce o serie de beneficii economice, inclusiv pentru mediu, pentru că se folosesc mai puţini fertilizatori şi antidăunători", a afirmat Rareş Niculescu.
Prezent la conferinţa de presă, preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a arătat că, atunci când s-a negociat aderarea României la Uniunea Europeană, "nu s-a negociat statutul ţării ca producător agricol, ci ca piaţă de desfacere".
"La fel este şi cu OMG: nu înţeleg de ce alte state au posibilitatea să producă OMG, iar România nu. Răspunsul este foarte simplu: pentru că sunt alţii mult mai puternici. Despre OMG nu s-a demonstrat că sunt dăunătoare pentru consum, se presupune doar acest lucru. Pe de altă parte, nu se poate să fii concurent cu fermierul din Franţa, Ungaria sau din altă parte, dar la un nivel de subvenţie diferit", a spus deputatul Daniel Buda.
Sursa: Agerpres