Rămaşi fără subvenţii, crescătorii de animale ies, săptămâna aceasta, în stradă
Publicat: 27 octombrie 2009 - 11:00
Peste cinci mii de crescători de bovine din toată ţara, membri ai Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) şi ai Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR), cărora li se vor alătura şi crescători de ovine, se pregătesc să iasă în stradă cu utilaje şi cu animale, la sfârşitul acestei luni, ca măsură ultimă de a-i convinge pe guvernanţi să le achite integral şi într-o singură tranşă subvenţia pe cap de animal aferentă anului 2009.
Mai exact, crescătorii de animale vor organiza un protest de amploare în Bucureşti în data de 28 octombrie a.c., după ce Guvernul a hotărât că suma pe care o vor primi crescătorii de bovine va fi de 200 de lei pe cap de animal, în timp ce crescătorii de ovine şi caprine nu vor mai beneficia de subvenţia pe cap de animal în acest an.
După ce au promis tot anul că subvenţia pe cap de animal va fi plătită crescătorilor de bovine integral şi la termenul convenit împreună cu aceştia, respectiv 15 octombrie a.c., autorităţile au recunoscut, săptămâna trecută, în urma discuţiilor cu reprezentanţii crescătorilor de bovine, că nu dispun de toate fondurile necesare pentru plata subvenţiei, fapt ce a stârnit nemulţumirea fermierilor. În data de 21 octombrie a.c., Guvernul a adoptat HG referitoare la aprobarea plafonului privind sprijinul acordat crescătorilor de bovine în anul 2009, alocând acestei măsuri suma de 260 milioane lei pentru plata a 200 de lei pe cap de animal pentru specia bovine.
Chiar şi pentru aceasta, pentru completarea fondurilor existente în bugetul Ministerului Agriculturii pentru plata a 200 lei/cap bovină, reprezentând doar 35% din suma maximă aprobată de Comisia Europeană ca ajutor naţional, bugetul Ministerului a fost suplimentat cu 160 milioane de lei din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2009.
Potrivit declaraţiilor primului-ministru în exerciţiu, Emil Boc, suma de 200 lei/cap de animal ar reprezenta doar prima tranşă a subvenţiei pe care o vor primi crescătorii de bovine.
„Toţi fermierii care sunt în această situaţie - este vorba de 224.000 beneficiari (!) - vor primi o subvenţie de 200 lei pe cap de animal, subvenţie ce reprezintă prima tranşă, adică 35% din plafonul maxim pe care fermierii îl pot primi ca subvenţie pe cap de animal”, a declarat primul-ministru în exerciţiu Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.
Fondurile totale necesare pentru acordarea acestor subvenţii se ridică la 260 milioane lei, din care 100 milioane lei sunt alocaţi din bugetul Ministerului Agriculturii, pentru acei fermieri care au minim 3 bovine în proprietate, se mai precizează într-un comunicat al Guvernului.
Potrivit datelor publicate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), suma maximă alocată României pentru Plăţile Naţionale Complementare Directe (CNDP) la specia bovină în 2009 este, conform Deciziei Comisiei Europene din 25 septembrie a.c., de 182.792.000 euro, fiind declarate eligibile 227.073 cereri pentru un efectiv de 1.348.724 capete.
(Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, care citează tot date APIA, „efectivul de bovine eligibil pentru acordarea primei pe exploataţie de 1.348.872 capete bovine, conform certificării Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, iar numărul de beneficiari este de 233.000, persoane fizice sau juridice”.)
Potrivit regulamentelor europene, plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb espectiv de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru ziua anterioară datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul, espective de 4,2180 lei pentru 1 euro.
Peste 44 de mii de crescători de ovine vor rămâne fără subvenţia pe cap de animal în acest an
Pentru prima pe cap de animal la specia ovine/caprine, plafonul alocat României pentru anul 2009 este de 66.657.000 euro, fiind declarate eligibile în acest an 44.248 cereri, cu un efectiv de 6.373.000 capete, potrivit datelor APIA.