Adama
Vinasa Rompak

Protest pentru laptele românesc

Publicat: 09 iunie 2009 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Acordarea unei compensaţii egale cu diferenţa dintre preţul de producţie şi preţul de vânzare al laptelui materie primă, acordarea de subvenţii agricole în avans, plata de penalităţi către fermieri în cazul întârzâierii plăţilor, menţinerea spriinului financiar pe exploataţie pentru sectorul zootehnic şi a celui pentru calitatea laptelui în perioada 2010-2013, precum şi acordarea de garanţii guvernamentale pentru formele asociative în vederea achiziţionării de unităţi de procesare a laptelui sunt doar câteva dintre solicitările ce privesc sectorul producerii laptelui din România şi pentru a căror rezolvare câteva mii de crescători de bovine vor ieşi mâine în stradă cu animale şi utilaje agricole.
Nemulţumirile şi revendicările crescătorilor de bovine, preum şi modul de desfăşurare al mitingului de protest ce se va desfăşura mâine, 10 iunie a.c., în Bucureşti sunt prezentate astăzi de reprezentanţii Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR) şi ai Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) în cadrul unei conferinţe de presă intitulate „Murim, dar nu oricum!”, ce are loc începând cu ora 14.00, la sala UGIR 1903, parter, Sala Oglinzilor, str. George Enescu nr. 27-29, sector 1, Bucureşti (lângă fostul magazin Eva de pe Bd. Magheru), informează un comunicat al SCTR.

Revendicările fermierilor, care vor fi susţinute la mitingul de protest din 10 iunie a.c., includ:

1. Acordarea unei subvenţii variabile pentru compensarea diferenţei dintre preţul de producţie şi preţul de vânzare al laptelui materie primă. În cazul falimentului fermelor, acordarea de compensaţii de lichidare a activităţii.

2. Verificarea din punct de vedere al calităţii şi cotei de lapte a întregii cantităţi de lapte provenită din schimbul intracomunitar.

3. Informarea corectă a consumatorilor prin obligativitatea înscrierii pe etichetă a provenienţei materiei prime şi a conţinutului procentual al componentelor produsului.

4. Acordarea la termenele stabilite a subvenţiilor şi plata de penalităţi către fermieri în cazul întârzâierii plăţilor.

5. Plata în 2009 a unui avans de 70% din valoarea subvenţiei pe exploataţie pentru anul 2010. Avansul se va plăti până la sfârşitul anului 2009.

6. Modificarea schemei de plată pe exploataţie prin reconsiderarea datei istorice de referinţă la 31 ianuarie al fiecărui an, inclusiv pentru anul 2009.

7. Renegocierea cu Comisia Europeană a sprijinului acordat fermierilor în perioada 2010-2013:

- Menţinerea sprijinului pe exploataţie cu o creştere anuală de 10%.

- Menţinerea primei acordată pentru laptele de calitate UE în cuantum de 0.12 euro/litru de cotă.

- Sprijin de 250 euro pentru juninca a cărei gestaţie provine din însămânţare artificială sau montă cu taur autorizat, cu mama înscrisă în Controlul oficial al producţiei.

- Sprijin de 50 euro/cap pentru viţelele cu vârsta de minim 6 luni provenite din însămânţare artificială sau montă cu taur autorizat.

- Subvenţia pe carcasă livrată la minim 250 kg, în funcţie de clasificare: E - 150 euro; U - 120 euro; R - 75 euro; O - 50 euro.

- Includerea culturilor furajere în lista din Legea 381 privind despăgubirile în caz de calamitate.

- Subvenţionarea cu 50% a primei de asigurare din agricultură şi zootehnie.

- Reducerea cu 50% a accizelor la combustibil şi electricitate, conform directivei CE 2003/96.

- Acordarea de sprijin pentru redresarea şi restructurarea exploataţiilor agricole aflate în dificultate şi pentru investiţii în protecţia mediului.

8. Neaplicarea impozitului forfetar pentru societăţile cu profil agricol.

9. Credite cu 2% dobândă pentru investiţiile în agricultură, precum şi compensarea datoriilor fiscale datorate în cuantumul subvenţiilor neîncasate.

10. Asigurarea de garanţii guvernamentale pentru formele asociative în vederea achiziţionării de unităţi de procesare a laptelui.

11. Acordarea de sprijin pentru gestionarea cărţilor de rasă.

Vizualizat: 1055 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii