Proiectul de descentralizare, votat mâine în Guvern
Publicat: 16 iunie 2009 - 12:00
Proiectul de descentralizare şi reorganizare a administraţiei agricole, prezentat duminică, 14 iunie a.c., în şedinţă de Guvern va fi dezbătut spre aprobare în şedinţa de Guvern de miercuri, 17 iunie 2009.
Conform acestuia, numărul structurilor care funcţionează în subordinea,
în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Agriculturii va fi
redus cu 67%. Aceasta înseamnă că, din 206 structuri, câte există, în
prezent, la nivelul ministerului, vor mai rămâne 69. Potrivit
proiectului de reorganizare, atribuţiile structurilor desfiinţate vor
fi transferate unor structuri nou create în cadrul instituţiei sau vor
fi preluate de către autorităţile locale.
„Vrem să ducem decizia în teritoriu, aproape de oameni, să nu mai facă
drumuri până la Bucureşti. Acest lucru e posibil prin Camerele
Agricole. Oamenii vor avea la nivelul comunei toate informaţiile de
care au nevoie, vor putea fi ajutaţi să completeze cererile pentru
obţinerea subvenţiilor”, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.
Concret, cele 42 de Direcţii Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală, 42 de Oficii Judeţene de Studii Pedologice şi Agrochimice, 42 de Oficii Judeţene de Consultanţă Agricolă şi Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi Materialul Săditor, care se află, în prezent, în subordinea Ministerului Agriculturii, vor trece în subordinea Consiliilor Judeţene. Şi numărul agenţiilor ministerului va fi redus cu unu, de la şapte la şase.
Agenţia Domeniilor Statului se va desfiinţa, după ce îşi va descentraliza activităţile şi îşi va transfera activele şi pasivele către Consiliile Locale. Direcţiile judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală se descentralizează prin transferul către Consiliile Judeţene al competenţelor administrative şi financiare.
Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă, cu cele 42 de Oficii judeţene de consultanţă agricolă (inclusiv centrele locale) din subordinea acesteia, se reorganizează pe măsura înfiinţării Camerelor Agricole, instituţii publice aflate sub autoritatea Consiliilor Judeţene.
Personalul din instituţiile reorganizate, care va rămâne disponibil, nu va fi dat afară, oamenii urmând să fie redistribuiţi în celelalte instituţii din subordinea Ministerului Agriculturii. „Se pot face redistribuiri. E nevoie de posturi, de exemplu, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, e nevoie de posturi la APDRP, mai avem nevoie de posturi la ANPA, la Agenţia Zonei Montane”, a informat ministrul Sârbu în cadrul unor declaraţii de presă.
Toate structurile care vor fi reorganizate vor avea finanţare mixtă, atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri proprii.
Proiectul mai poate suferi modificări la nivelul comisiilor parlamentare de specialitate, care, aşa cum aprecia şi ministrul Sârbu, vor aduce, cu siguranţă, amendamente.