În 2010, calitatea face preţul grâului românesc
Ploi multe, calitate mai slabă. Pe lângă climă, preţurile sunt influenţate şi de recesiune. Teoretic, marfa puţină înseamnă preţ mai mare. Practic, nu e întotdeauna aşa. Peste toate, piaţa grâului românesc depinde, poate mai mult ca niciodată, de fluctuaţiile pieţelor europene şi mondiale de cereale. Ce şanse are agricultorul nostru în 2010?
Actuala conjunctură economică, dublată de cea climatică, are darul de a complica şi mai mult piaţa autohtonă a cerealelor. Desigur, ne referim în primul rând la grâu, cel mai afectat de ploi chiar în perioada recoltării, dar nu sunt în afara influenţelor negative nici porumbul şi nici floarea soarelui. Conform Ministerului Agriculturii, inundaţiile vor reduce recolta de grâu a României cu circa 10 la sută, în timp de surse din mediul privat vorbesc, pe alocuri, de scăderi mult mai mari ale producţiei.
Pe de altă parte, oficiali din minister susţin că, în 2010, recolta de grâu va fi de circa 6 milioane de tone, ceea ce înseamnă că aceasta o va depăşi pe cea de anul trecut, cifrată la 5,2 milioane de tone de grâu. Până în prezent, fermierii au recoltat cereale de pe aproximativ 90.000 de hectare, cu o producţie medie de 3,1 tone per hectar.
Estimările de producţie sunt în regres
În timp ce producţia şi calitatea pot fi estimate, marea necunoscută rămâne, ca şi în alţi ani de altfel, preţul. Care „face”, în final, rentabilitatea fermierului român. Contextul de faţă arată câteva necunoscute, de care, în final, va depinde evoluţia preţurilor la cereale pentru anul în curs.
O privire asupra pieţelor europene, unde se formează, de fapt, şi preţurile la cerealele româneşti, relevă faptul că, şi în Uniunea Europeană, pieţele sunt bulversate de climă şi de criză. Astfel, zona Mării Negre şi ţările est europene sunt afectate de cantităţi mari de precipitaţii dar şi de valuri de temperaturi mari, neobişnuite pentru lunile iunie şi iulie, fără să uităm că în iarna trecută culturile au fost lovite de îngheţ, iar în primăvară de inundaţii.
Urmarea factorilor menţionaţi este reducerea prognozelor de producţie pentru toate ţările în cauză. Pentru 2010, Rusia, unul dintre cei mai importanţi jucători din zona noastră şi totodată unul dintre cei mai puternici exportatori, estimează o recoltă de 85 de milioane de tone de grâu, comparativ cu prognoza iniţială de 90 de milioane de tone, în vreme ce Ucraina anunţă 45,5 milioane de tone, faţă de 46 de milioane de tone de grâu, cât a avansat iniţial.
În ceea ce priveşte ţara vecină Ungaria, se raportează 4,1 milioane tone de grâu, de la o prognoză iniţială de 5 milioane, iar Bulgaria anunţă 3,5 milioane de tone de grâu, faţă de estimarea iniţială, de 4 milioane de tone. Polonia, de asemenea un jucător relevant în preajma României, estimează o recoltă de 27 de milioane de tone de grâu, aproximativ la fel ca şi anul trecut.
Preţurile europene, făcute de exporturi
• Grâul, în scădere. Inundaţiile din Franţa şi certificatele de export emise de UE, aferente cantităţii de 400.000 tone de grâu, au generat un preţ de 131 euro/tonă FOB Rouen, ceea ce înseamnă o uşoară scădere. Viitorul va fi influenţat cu siguranţă şi de stocul de 193,93 milioane de tone de grâu, conform USDA, înregistrat la sfârşitul anului de piaţă 2010/2011, mai mic cu 4,17 tone comparativ cu luna mai.
• Porumbul, mai puţin căutat. Rezervele mari de porumb conduc la un preţ de 141 euro/zonă, FOB Bordeaux, în scădere. Analiştii estimează posibile scăderi din cauza lipsei cererii de pe pieţele din Asia şi SUA.
• Orzul, în aşteptare. Ultimul preţ, 105 euro/tonă FOB Rouen, indică o creştere uşoară. Prognoza rămâne însă rezervată, cel puţin până la recoltarea primelor suprafeţe de orz.
• Veşti bune pentru uleiurile vegetale. Floarea-soarelui, soia şi rapiţa promit preţuri bune pentru producătorii europeni, de circa 280 euro/tonă, ca urmare a cererii venite din partea asiaticilor.
Fermierii români, între ploi şi lipsa subvenţiilor
Am dorit să consemnăm şi punctul de vedere al câtorva fermieri ori exponenţi ai acestora, din diverse zone ale ţării, cu privire la evoluţia preţurilor produselor agricole, aşa cum se prefigurează ele astăzi.
Valentin Kovacs, preşedinte, asociaţia Balint Gazda Egyesulet, Lugoj: „La toamnă, grâul va ajunge la 0,7 lei kilogramul”
Fermierul din Lugoj dă drept sigură o creştere inevitabilă a preţului la grâu. Cifra exactă, va depinde, spune Kovacs, de mai mulţi factori. „Eu cred că preţul la grâu va creşte în funcţie de cât de mari sunt suprafeţele calamitate din cauza inundaţiilor. Apoi, desigur, un alt factor care va influenţa preţul este creşterea TVA. Fac o paranteză, spunând că nu înţeleg de ce nu au pus TVA de 9-10 la sută, măcar la produsele agricole”, explică Kovacs. Dincolo de aceste lucruri, lugojeanul susţine că lipsa spaţiilor de depozitare va continua să urce preţurile.
„Din păcate, lipsa unor locaţii adecvate pentru depozitarea produselor agricole va creşte preţurile cerealelor şi asta în defavoarea fermierilor. Nu în ultimul rând, preţul grâului va fi influenţat de ceea ce se petrece astăzi pe pieţele agricole învecinate. Uitaţi-vă, de exemplu, la Ungaria, Serbia ori Ucraina! Consider că în septembrie grâul de panificaţie va ajunge la 0,7 lei kilogramul”, continuă Valentin Kovacs.
El spune că, în 2010, factorul determinant în stabilirea preţului va fi calitatea: „Se va ajunge ca grâul de calitate să coste în toamnă 0,7 lei/kilogram, iar cel furajer 0,45-0,5 lei/kilogram. Şi asta din cauza faptului că grâul bun, de calitate superioară, va fi mai puţin. Degeaba vom avea recolte bune, să spunem, dacă din punct de vedere calitativ vom avea un produs slab”, conchide fermierul.
În ceea ce priveşte porumbul, conform lui Valentin Kovacs, preţul acestuia va ajunge la 0,8-0,9 lei/kilogram. “Noua recoltă va mai trage preţul în jos, dar nu prea mult. Porumbul nu se simte nici el prea bine, deoarece îi lipseşte căldura, deci prea multe ploi nu-i fac bine”, apreciază Valentin Kovacs.
Despre floarea-soarelui, lugojeanul estimează că va suferi o creştere de preţ de circa 20 la sută. „Şi floarea-soarelui este în pericol să fie afectată de ploi, vom vedea cum vor evolua lucrurile.
Oricum, cred că floarea-soarelui va cunoaşte o creştere de preţ de la circa 260 euro/tonă plus TVA, preţ la care am contractat eu nu cu mult timp în urmă, la 310-320 euro/tonă plus TVA, cât va fi la sfârşitul lui 2010”, explică Valentin Kovacs.
Liviu Ciucoş, producător agricol, Carei, Satu Mare: „Nu vând sub 0,5 lei kilogramul”
Liviu Ciucoş nu ştie sigur cum va evolua preţul grâului, însă este hotărât ca, cel puţin în ceea ce îl priveşte, să nu vândă sub un anumit preţ. „E greu să vă spun cât va fi grâul, dar vă pot asigura că eu n-o să-l vând sub 0,5 lei kilogramul. Din păcate, în prezent plouă în continuu şi asta nu e bine. O să vorbim probabil de preţuri mai mari, rămâne să vedem cât de mari…”, susţine Liviu Ciucoş. La porumb, Ciucoş estimează un preţ de 0,55 lei pe kilogram. Deşi nu se prea tranzacţionează, floarea-soarelui costă în prezent între 1,2 şi 1,4 lei kilogramul.
Ioan Stanciu, director, Direcţia Agricolă Alba: „Eu nu văd creşteri mari de preţuri în 2010”
În opinia lui Ioan Stanciu, actualmente la cereale se practică preţuri destul de mici. „Acum, cerealele se vând la preţuri relativ mici şi eu nu văd nici în viitor, în 2010, creşteri mari de preţuri. Marea problemă va fi însă cu calitatea, din cauza ploilor. Procesatorii vor reclama tot mai mult calitatea şi vor oferi preţuri tot mai mici”, explică Ioan Stanciu.
Actualmente, în Alba grâul se tranzacţionează cu circa 0,35 lei/kilogram, iar porumbul cu 0,45-0,5 lei/kilogram. „În 2010, în judeţul Alba vom avea producţii aproape duble la hectar, în ciuda inundaţiilor. Pentru cei care vor reuşi să aibă calitate şi vor reuşi să vândă, va fi bine”, susţine Ioan Stanciu.
În absenţa unor subvenţii ori programe guvernamentale eficace, fermierii au acum de înfruntat, în plus, condiţii meteorologice extrem de vitrege. La toate acestea se va adăuga, nu ne îndoim, concurenţa neloială făcută de samsari.
Astfel că, în 2010, avem în faţă o perspectivă deloc optimistă a viitorului agriculturii autohtone. Oare câţi fermieri autentici vor reuşi să supravieţuiască până la anu’?