Adama
Vinasa Rompak

Măsura 121: Sectorul vegetal vs. Sectorul zootehnic

Publicat: 31 august 2009 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR) propune modificarea criteriilor de selecţie pentru sectoarele vegetal şi cel zootehnic pentru Măsura 121 - Modernizarea exploataţiilor agricole din PNDR, prin alocarea de puncte suplimentare sectorului vegetal la nivelul celor din sectorul zootehnic.
Propunerea vine ca urmare a unui studiu realizat de APIMAR, în baza rapoartelor de selecţie publicate pe site-ul www.apdrp.ro, din care reiese că punctajul existent avantajează sectorul zootehnic în defavoarea celui vegetal, deşi fermele din sectorul vegetal deţin o pondere semnificativ mai mare din totalul fermelor din România, comparativ cu fermele din sectorul zootehnic.

Redăm mai jos studiul APIMAR, care, potrivit celor care l-au realizat, "se poate constitui într-o argumentare solidă pentru modificarea criteriilor de selecţie, înlăturându-se astfel diferenţele între cele două sectoare".


Sectorul vegetal vs. Sectorul zootehnic

În vederea analizării echitabilităţii criteriilor de selecţie pentru măsura 121 - "Modernizarea exploataţiilor agricole" între sectoarele vegetal şi cel zootehnic, APIMAR, în baza rapoartelor de selecţie publicate pe site-ul www.apdrp.ro, a realizat următorul studiu.

Acest studiu se poate constitui într-o argumentare solidă pentru modificarea criteriilor de selecţie, înlăturându-se astfel diferenţele între cele două sectoare.

Tabel 1
/apps/agroinfo/resources/images/3-tabel-1.jpg

1.1. Dacă plecăm de la totalul proiectelor eligibile depuse pentru anul 2008 (tabel 2), putem observa următoarele:

-aproximativ 87% (ca şi număr de proiecte) şi 71% (ca şi valoare publică) vizează sectorul vegetal
-aproximativ 13% (ca şi număr de proiecte) şi 29% (ca şi valoare publică) vizează sectorul zootehnic.

Ţinând cont de cele prezentate mai sus, precum şi de datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform cărora la nivelul anului 2007, în România, situaţia fermelor agricole era, potrivit Anchetei în agricultură 2007 realizată de INS:

-Exploataţii agricole numai cu suprafaţa agricolă utilizată: 582.396, dintr-un total de 661.640 (88%)
-Exploataţii agricole numai cu efective de animale: 79.244, dintr-un total de 661.640 (12%)

Tabel 2
/apps/agroinfo/resources/images/3-tabel-2.jpg

Se poate observa faptul ca situaţia reală existentă în România privind tipologia fermelor agricole se reflectă atât la nivelul proiectelor declarate eligibile (Tabel 2), cât şi la nivelul proiectelor selectate (Tabel 2) pentru Măsura 121, astfel:
-87- 88% - ferme din sectorul vegetal
-12 - 13% - ferme din sectorul zootehnic

1.2. Dacă privim în detaliu fiecare dintre cele două sectoare, vegetal şi zootehnic, şi le analizăm din punct de vedere al proiectelor selectate şi reportate, putem observa
următoarele:

Rata de selecţie în sectorul vegetal:
Din totalul de proiecte depuse şi declarate eligibile privind sectorul vegetal, aproximativ 38% (ca şi număr de proiecte) şi 42% (ca şi valoare publică) au fost selectate şi 62% (ca număr de proiecte) şi 58% (ca valoare publică) au fost reportate.

Rata de selecţie în sectorul zootehnic:
Din totalul de proiecte depuse şi declarate eligibile privind sectorul zootehnic, aproximativ 51% (ca număr de proiecte) şi 50% (ca valoare publică) au fost selectate şi 49% (ca număr de proiecte) şi 50% (ca valoare publică) au fost reportate.

Din cele prezentate mai sus se evidenţiază faptul ca punctajul existent avantajează sectorul zootehnic în defavoarea celui vegetal, prin prisma faptului că un procent mai mare de selectare îl au proiectele din sectorul zootehnic (51% ca număr de proiecte şi 50% ca valoare publică), faţă de cele din sectorul vegetal (38% ca şi număr de proiecte şi 42% ca şi valoare publică).

Ţinând cont de cele prezentate la punctul 1.1., în care se observă tipologia dominantă a fermelor din România şi cele prezentate la punctul 1.2., în care se observă un dezechilibru privind rata de selecţie între sectorul vegetal şi cel zootehnic, vă propunem modificarea criteriilor de selecţie prin alocarea de puncte suplimentare sectorului vegetal la nivelul celor din sectorul zootehnic, având ca scop eliminarea dezechilibrului menţionat anterior.

Vizualizat: 948 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii