Fermierii români din sud-estul ţării se plâng că nu au putut lucra pământul la parametrii optimi din cauza secetei şi a sistării activităţii de irigat pe fondul lipsei de finanţare. Potrivit preşedintelui Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR), Viorel Nica, anul acesta s-au irigat în România doar 75.000 de hectare, faţă de cele aproximativ 600.000 de hectare câte s-au irigat în 2009, când au existat subvenţii pentru energia consumată, respectiv întreţinerea şi reparaţiile pe unitatea de suprafaţă.
„În judeţele din sud-estul României, începând cu Mehedinţi şi până la Vaslui, noi nu am putut ara pământul. Discuim şi scarificăm la 10-12 cm. Am însămânţat rapiţa în uscat, şi cu grâul am procedat la fel”, avertizează Nica. El a cerut ministrului Agriculturii la conferinţa Mediafax de la Timişoara să ia de pe acum măsuri pentru a ajuta culturile din această toamnă şi pentru a nu compromite recoltele din 2011.
„Vrem să ni se asigure apa la staţiile de presiune prin măsuri de mediu şi să primim energie electrică pentru irigaţii direct de la producător. Nu dorim să împovărăm bugetul statului, dar nici ca alţii să ne vândă scump energia pentru agricultură, iar noi să nu ne putem eficientiza”, a precizat preşedintele LUAIR.
În replică, ministrul Agriculturii a declarat că ideal ar fi ca subvenţiile pentru irigaţii să fie legate de condiţiile de mediu. „Se lucrează acum la reabilitarea a trei sisteme de irigaţii. Prioritate absolută sunt suprafeţele din terasa 1 şi 2 a Dunării. Aici, opt ani din zece ne confruntăm cu secetă”, susţine ministrul.
Fermierii au semnalat şi faptul că banii pentru accizele la motorină nu le-au intrat în conturi, dar ministrul le-a spus că fondurile au fost trimise la direcţiile agricole, deci sumele ar trebui să fie distribuite în cel mai scurt timp.
Facilităţi pentru creditarea agricultorilor
Accesul pe piaţa creditelor este o altă problemă cu care se confruntă fermierii români. Ratele mari ale dobânzilor şi mai ales solicitarea de garanţii, care de cele mai multe ori sunt imposibil de prezentat, din cauza scăderii valorii terenurilor, limitează accesul agricultorilor pe piaţa de credite.
În acest context, ministrul de resort a spus că intenţionează să ceară Uniunii Europene facilităţi pentru creditarea agricultorilor, pe care o consideră cea mai eficientă soluţie de dezvoltare a sectorului. Ministrul crede că în momente de criză banca este una dintre cele mai bune soluţii, chiar şi pe termen scurt. El a adăugat că intenţionează să dezvolte relaţiile cu CEC Bank.