Apocalipsa economică anunţată de preşedintele Traian Băsescu e pe cale să scoată cât mai mulţi români în stradă. Nu doar bugetarii au anunţat că vor organiza proteste în perioada următoare, ci şi reprezentanţii Federaţiei Agrostar, care au declarat că peste 4.000 de fermieri vor face miting pe 11 mai, în Bucureşti, dacă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu decide exceptarea micilor producători de la înregistrarea la Registrul Comerţului pentru a vinde în pieţe. Fermierii care vor ieşi în stradă vor cere rezolvarea problemelor în agricultură, dar şi demisia ministrului Mihail Dumitru.
„E o perioadă proastă pentru majoritatea producătorilor agricoli, la ovine a început tunsul oilor, dar nu avem ce să facem, va trebui să ne rupem o zi”, a declarat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Oierilor.
Pichetează ministerul
La rândul lor, crescătorii de bovine au programate ample acţiuni de protest în capitală. Prima etapă presupune pichetarea Ministerului Agriculturii. „De data aceasta suntem hotărâţi să mergem până la capăt.
Pentru început, timp de două săptămâni, zi de zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, vom protesta în faţa ministerului. Este vorba de un miting autorizat. Dacă în continuare nu vom fi băgaţi în seamă, vom scoate în stradă animalele”, a răbufnit Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Bovine.
Lipsa subvenţiilor este marea problemă cu care se confruntă acest sector. „Sunt o grămadă de ferme care au intrat deja în faliment, iar altele se află la limta de subzistenţă. În toate statele Uniunii Europene agricultura este subvenţionată, în mai mică sau mai mare măsură, în timp ce în România acest domeniu este lăsat să moară”, susţine Caraş.
În replică, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, le-a spus fermierilor că face eforturi atât pentru a plăti toate restanţele către agricultori, cât şi pentru a termina plata subvenţiilor agricole pe anul 2009 până la finalul lunii mai, cu o lună mai devreme decât termenul prevăzut. „Am aprobat în Guvern un ajutor de criză pentru producătorii de lapte, care va fi plătit mai ales fermierilor din zonele defavorizate. De asemenea, am contractat un credit de Trezorerie de 4 miliarde de lei cu care se vor plăti subvenţiile în perioada următoare”, a spus ministrul.
Mai sunt şi alţi nemulţumiţi. De pildă, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, care reclamă faptul că acest sector „este tratat în mod nejustificat ca un consumator inutil de fonduri bugetare, iar politicile Ministerului Agriculturii privind creşterea ovinelor şi caprinelor nu sunt bazate pe o strategie coerentă şi asumată, în timp ce susţinerea financiară a sectorului este forţată sau de conjunctură”.
Aceştia solicită promovarea urgentă a unor acte normative privind patrimoniul pastoral, creditul agricol, o lege cadru pentru protejarea fermelor de subzistenţă şi încurajarea formelor asociative.