Adama
Vinasa Rompak

În Recensământul agricol datele trebuie să fie de calitate, afirmă Grigore Onaciu (DADR)

Publicat: 19 ianuarie 2011 - 14:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cel mai important lucru în Recensământul general agricol, care se desfăşoară între 1 decembrie 2010- 31 ianuarie 2011, este ca datele culese de la populaţie să fie de calitate, pentru a elimina riscul ca informaţiile să nu poată fi utilizate în integralitatea lor, aşa precum s-a întâmplat în acţiunea similară din 2003, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, şeful Direcţiei Agricole şi de Dezvoltarea Rurală (DADR) Cluj, Grigore Onaciu.

'Înainte de 1989, recensământul se realiza prin numărarea efectivă. Acum se face prin declarare. Legea prevede sancţiuni pentru persoanele care declară eronat datele. Până în prezent, au fost culese datele din peste 86% din exploataţiile agricole individuale din judeţ. Contează exclusiv calitatea datelor înregistrate de la fiecare gospodar în parte', a spus directorul DADR Cluj, adăugând că în cele 24 de comune din zona montană defavorizată recenzorii au ajuns cu greu, pe jos şi pe drumuri înzăpezite.

Pe de altă parte, numărul exploataţiilor agricole mici, sub patru hectare, este foarte însemnat şi în judeţ, şi la nivel naţional, cea mai apropiată de România din acest punct de vedere fiind Italia, cu exploataţii agricole sub şase hectare.

Grigore Onaciu a spus că spre deosebire de sate, în zonele urbane populaţia are o reticenţă în declararea datelor.

'Sunt, de pildă, persoane care nu au declarat terenul pe care îl deţin la Registrul agricol. Apar uneori diferenţe, chiar de ordinul hectarelor, între ceea ce este menţionat în Registrul agricol şi situaţia de la faţa locului. Sunt şi cazurile proprietarilor de terenuri care locuiesc în alte judeţe, precum la Apahida, Floreşti, sau Chinteni', a spus directorul DADR.

Recensământul este realizat de trei grupe de specialişti - recenzori, recenzori şefi şi coordonatori. Un număr de 711 recenzori au fiecare câte un sector pentru culegerea datelor. Ei sunt coordonaţi de 118 recenzori şefi, care se ocupă de cinci-şase sectoare. Sunt, de asemenea, 82 de coordonatori, care sunt secretarii de comune. În total, în judeţul Cluj sunt implicate 911 persoane în Recensământul general agricol.

Un recenzor este plătit cu 50 de lei pe zi, impozabili cu 16%, iar activitatea sa se desfăşoară pe o perioadă de 20 de zile. Tot cu 50 de lei sunt plătiţi recenzorul şef, pentru 23 de zile, şi coordonatorul, pentru 25 de zile. Sumele sunt achitate de DADR, în baza unei convenţii civile. DADR a achiziţionat, pentru prelucrarea datelor, şi birotica necesară pentru prelucrarea datelor, a precizat Grigore Onaciu. Datele culese din teritoriu vor fi prelucrate, începând cu 1 martie, de o echipă de informaticieni.

Peste 86% din exploataţiile agricole individuale din judeţul Cluj au fost recenzate, până la ora actuală, iar în cele 2.493 de unităţi cu personalitate juridică, acţiunea de culegere a datelor a fost finalizată în totalitate.

Datele recensământului vor fi comparate cu cele din baza de date a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi din Registrul agricol.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1788 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii