Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Iaşi, Cătălin Roşca a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că judeţul Iaşi se află pe penultimul loc al recensământului agricol din cauza reticenţei populaţiei.
În ceea ce priveşte numărul formularelor înregistrate, directorul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Iaşi, Cătălin Roşca susţine că judeţul Iaşi se află pe locul V în ţară.
'Dacă am lua după volumul mare de muncă, sunt aproape 200.000 de chestionare terminate. Eu consider că e printre primele cinci judeţe din ţară. Dacă luăm ca şi procentaj suprafaţă agricultori suntem undeva în finalul listei. Cred că până la sfârşitul lunii vor fi finaliza recensământul', a spus directorul DADR.
Directorul Direcţiei de Statistică Iaşi, Gheorghe Chirilă, susţine că până acum doar 75 la sută din date au fost centralizate întrucât populaţia este reticentă în a-şi declara datele solicitate de recenzori. 'Reticenţele s-au înregistrat îndeosebi în mediul urban pentru că nu se înregistrează toate locuinţele şi toate gospodăriile. Deşi dăm asigurări că informaţiile sunt necesare din punct de vedere statistic, cetăţenii se tem de utilizarea datelor pentru stabilirea de noi impozite după finalizarea acestei campanii', a precizat Gheorghe Chirilă.
Reducerile de personal la din primării reprezintă un alt motiv pentru care nu au fost colectate datele de la populaţie.
Potrivit statisticilor, doar în localităţile Ţigănaşi şi Tudora chestionarele privind recensământul agricol s-a făcut în proporţie de 100%. La polul opus se află localităţile Aroneanu (61,83%), Butea (62%).
Recensământul agricol vizează înregistrarea tuturor suprafeţelor de teren şi a animalelor aflate la populaţie, astfel încât politicile agricole care vor fi realizate în anii următori să se bazeze pe realitatea din teren. Pentru recensământul din judeţul Iaşi au fost recrutate 1.300 persoane, fiecare dintre acestea trebuie să efectueze recenzii la 180-200 case.
Sursa: Agerpres