Stocurile de cartofi din depozitele harghitenilor sunt pe terminate, fiind pentru prima dată în ultimii ani când producătorii din judeţ reuşesc să-şi vândă recolta, cu un preţ foarte bun, înainte de terminarea iernii.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că anul trecut producţia de cartofi a fost de 144 de mii de tone, dintre care 52 de mii de tone au fost destinate comercializării.
Doar 10% din această cantitate se mai află în silozuri, restul fiind deja vândută.
Torok Jeno a spus că dacă în toamnă preţul de pornire, la producător, era de 0,7 lei, acum s-a triplat şi a ajuns la 2 lei.
''Mai au cartofi de vânzare doar producătorii din comunele mai îndepărtare şi cei care au simţit pulsul, au ţinut la preţ şi speră să obţină un profit bun, în primăvară'', a spus directorul DADR Harghita.
Preţul cartofului a crescut atât de mult întrucât anul trecut producţia a scăzut, pe fondul atacului fără precedent de mană care a lovit culturile harghitene, dar şi a ploilor abundente. În plus, şi culturile de cartofi din alte ţări producătoare din Europa, precum Ungaria, Slovacia sau Polonia, au fost afectate de inundaţii.
Torok Jeno consideră însă că acest preţ este justificat, în condiţiile în care producătorii au cheltuit foarte mult pentru a-şi salva culturile de mană.
''Este un preţ justificat, ţinând cont că producătorii au cheltuit foarte mult şi au făcut tratamente duble sau chiar triple împotriva manei. Şi dacă luăm în calcul ciclul de trei ani, în care un an este bun pentru cartofi, altul este mijlociu şi celălalt este rău, cred că este un preţ normal'', a explicat şeful DADR.
Cartofii din Harghita au fost vânduţi, cu precădere, pe pieţele din sudul ţării, iar câteva tone au ajuns şi în Ungaria sau Slovacia, fiind pentru prima dată când se face export în Uniunea Europeană.
În Harghita, cartoful este cultura de bază şi a fost însămânţat, în 2010, pe 10.870 de hectare. Suprafaţa cultivată este mai mică însă decât în 2009, cu aproximativ 10 la sută.
Sursa: Agerpres