Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a început demersurile oficiale la forurile Uniunii Europene (UE) pentru aprobarea introducerii în cultură a plantelor modificate genetic.
Conform unui comunicat al FNPAR, organizaţia patronală va beneficia şi de lobby din partea boardului Producătorilor Americani de Soia, care va încerca să convingă ţările membre UE de avantajul folosirii biotehnologiilor.
'UE va trebui să ţină seama de cerinţa mare de soia pe plan mondial. Este o cerinţă fantastică şi noi trebuie să ne pregătim să asigurăm alimentele pentru această populaţie a globului. Şi Europa trebuie să nu mai fie atât de conservatoare.
Prosperitatea economică a Europei va depinde de introducerea noilor tehnologii. Ţările puternice din UE nu au condiţii microclimatice şi de sol pentru a cultiva plante modificate genetic şi de aceea nu sunt interesate. Dar pentru că, suntem într-o Uniune Europeană în care toate statele au aceleaşi drepturi s-a transmis că decizia aparţine fiecărui stat în parte. Deci totul depinde de noi', a declarat preşedintele FNPAR,Viorel Matei.
Datele statistice arată că Uniunea Europeană importă în prezent în proporţie de 90% din cantitatea totală de soia, chiar din zone unde aceasta este modificată genetic.
Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, un susţinător al biotehnologiilor, UE importă 40 milioane tone de soia modificată genetic pe care o consumă, România fiind de asemenea obligată să importe soia pentru menţinerea fermelor.
'România este obligată să importe soia pe bani grei pentru că nu are dreptul să o mai cultive de la 1 ianuarie 2007. România pierde anual un miliarde de euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic, dar importă din Brazilia ca să-şi întreţină fermele de animale. Politica României nu contravine legilor comunităţii europene. Din Europa suntem singura ţară care are condiţii foarte bune pentru această cultură', a declarat în urmă cu câteva luni ministrul Agriculturii.
Sursa: Agerpres