Adama
Vinasa Rompak

FGCR-IFN: 47% dintre fermele din România au suprafeţe cultivabile de sub 100 de hectare

Publicat: 28 februarie 2011 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aproape jumătate dintre fermele din România deţin suprafeţe de sub 100 de hectare, iar circa 60% dintre fermierii români au vârste de minimum 60 de ani, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri de specialitate, Veronica Toncea, preşedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural - IFN /FGCR-IFN/

'47% dintre fermele din România deţin suprafeţe pentru cultivare de sub 100 ha, iar 58% dintre fermierii români au vârsta de minimum 60 de ani. Mulţi fermieri de la noi sunt stimulaţi să practice o agricultură de subzistenţă', a afirmat Toncea, după ce Marinel Burduja, prim-vicepreşedintele Raiffeisen Bank, a menţionat că una dintre condiţiile de creditare a unui fermier român este ca acesta să deţină o suprafaţă cultivabilă de minim 100 de hectare.

Reprezentanta FGCR-IFN a adăugat faptul că, la ora actuală, România poate cultiva în valoare de două miliarde de euro anual şi că trebuie ca mentalitatea să se schimbe.

'Cred că dacă avem în vedere oportunităţile actuale şi faptul că putem cultiva în valoare de două miliarde anual pe PIB, trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Este nevoie de creşterea dimensiunii fermelor, de diversificarea activităţii din mediul rural, de calificarea forţei de muncă din mediul rural, dar şi de oportunitatea intervenţiei băncilor prin oferirea de pachete concrete şi flexibile', a explicat Veronica Toncea.

La rândul său, întrebat de ce fel de garanţii ar avea nevoie o bancă pentru a credita un fermier, Marinel Burduja, prim-vicepreşedintele Raiffeisen Bank, a menţionat că totul depinde de efectul economic ulterior al investiţiei.

'Băncile sunt dispuse să relanseze creditarea. Băncile din România nu au o politică dedicată agriculturii. Practic, nicio bancă din România nu deţine un instrument de implementare a politicii economice a statului român. O bancă are nevoie de o masă activă minimă de 100 ha, ce pot fi lucrate, ulterior dublate de eficienţă. Ne interesează, de asemenea, şi nivelul profesional al celui care solicită creditul', a punctat Burduja.

Trustul de presă FinMedia, în parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor, organizează, miercuri, la sediul Băncii Naţionale a României, conferinţa 'Anul Financiar-Bancar 2011', cu tema ,,De unde ar putea veni creşterea economică şi pe ce linii de business se mizează?'.

La conferinţă şi-au anunţat participarea: guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, consilierul de stat Andreea Paul Vass, secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi, secretarul de stat în ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, directorul general FGDB, Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural - IFN, Veronica Toncea, economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, prim vicepreşedintele Diviziei Corporaţii a Raiffeisen Bank.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1481 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii