Adama
Vinasa Rompak

Fermierii români fac lobby pentru a cultiva soia MG

Publicat: 12 mai 2011 - 15:14
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români au solicitat Parlamentului European (PE) dreptul de a cultiva soia modificată genetic pentru obţinerea proteinei vegetale necesară în hrana animalelor. Se preconizează o decizie în acest sens până la sfârşitul lunii iunie.

"Am făcut lobby la nivelul Parlamentului European pentru a introduce un raport legat de cultivarea plantelor modificate genetic, nu toate plantele, ci doar pentru soia, deoarece avem nevoie de proteină vegetală în hrana animalelor. Anul trecut, Comisia Europeană a luat o decizie prin care dă dreptul fiecărui stat să poată cultiva sau nu, iar noi vrem să-i convingem prin organizaţiile profesionale că avem dreptul să cultivăm", a declarat pentru AGERPRES, la mijlocul acestei săptămâni, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Daniel Botănoiu.

El susţine, de asemenea, că trebuie facută foarte bine distincţia între cultivarea soiei modificată genetic, destinată consumului uman sau animal şi cea destinată procesării industriale. "Nu contestăm că e bună sau nu pentru consumul uman, acest lucru o spun cei de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), medicii şi oamenii de ştiinţă. Demersurile noastre în Comisia de agricultură din Parlamentul European sunt doar pentru a cultiva, nu şi pentru consumul uman. Această decizie face parte, însă, dintr-un raport pe mediu care va fi expus în plen pentru a fi votat sau respins, cel mai probabil până la sfârşitul lunii iunie. Consider că atâta timp cât permiţi consumul trebuie să permiţi şi cultivarea", a explicat Daniel Botănoiu.

Boabe de soia_b

Cu toate că Uniunea Europeană a interzis cultivarea soiei modificate genetic în ţările membre, acestea importă cantităţi semnificative pentru hrana animalelor din SUA şi America Latină. Fermierii români solicită cultivarea soiei MG şi orientarea acesteia către producţia de biodiesel. "Am mai cerut să ne permită cultivarea soiei modificate genetic şi toată cantitatea să fie dusă pentru producţia la biodiesel, iar dacă nici această variantă nu este acceptată, să existe un fond de stabilitate, de compensare a veniturilor pentru micii fermieri", a spus Botănoiu.

Cultivarea acestui tip de soia ar putea aduce micilor producători un beneficiu semnificativ care, aşa cum susţine directorul executiv al FNPAR, ar reprezenta garanţia unui venit suplimentar. "Beneficiul pentru micul producător este mai mare în cazul cultivării soiei modificate genetic pentru că este o cultură facilă, profitabilă, aduce garanţia unui venit, în condiţiile în care randamentul este dublu faţă de soia convenţională", a subliniat reprezentantul agricultorilor.

Ţara noastră are un potenţial ridicat în vederea cultivării soiei modificate genetic, circa 1 milion ha, deoarece, în structura culturilor, oleaginoasele reprezintă 40% faţă de cereale.

Fermierii români sunt susţinuţi în demersul lor de organizaţia europeană a producătorilor agricoli, COPA-COGECA, care a creat un grup de lucru privind biotehnologiile.

Datele statistice arată că Uniunea Europeană importă, în prezent, 90% din cantitatea totală de soia chiar din zone unde aceasta este modificată genetic.

Din declaraţiile ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, susţinător al biotehnologiilor, UE importă în fiecare an 40 milioane de tone de soia modificată genetic pe care o consumă. România este nevoită, de asemenea, să importe soia pentru menţinerea fermelor. "Importăm soia pe bani grei pentru că nu avem dreptul să o mai cultivăm de la 1 ianuarie 2007.

România pierde anual 1 miliard de euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic, dar importă din Brazilia ca să-şi întreţină fermele de animale. Politica României nu contravine legilor comunităţii europene. Din Europa suntem singura ţară care are condiţii foarte bune pentru această cultură", a declarat, în urmă cu câteva luni, ministrul Agriculturii.

Vizualizat: 4578 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
cristiansond
|
05. 13, 2011. Friday 06:16
sigur ca ar fi o cultura foarte binevenita. si cei care spun ca nu ar fi bine, sa se gandeasca ca oricum exista pe piate, dar nu o producem noi. deci singura diferenta ar fi ca va fi mai ieftina. plus ca fermierul isi va curata pamanturile de buruieni, il va ingrasa in mod natural, ca cultura premergetoare(soia fixeaza azotul in sol) si de aici mai putini nitrati in alte culturi. DECI: cum e mai bine? sa nu cultivam, dar sa importam si sa consumam, sau sa cultivam si sa scadem nr. de nitrati din sol?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii