KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Fără compromisuri!

Publicat: 28 iulie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nemulţumiţi de lipsa de reacţie a reprezentanţilor Ministerului Agriculturii faţă de situaţia ajutoarelor de stat pentru acest an, crescătorii de ovine şi cei de bovine vor apela împreună la premierul Boc. În cazul în care nici de aici nu vor avea înţelegerea cuvenită, cele două sectoare zootehnice sunt gata oricând de proteste.

Dacă la ovine/caprine, cererile pentru prima pe cap de animal pe 2010 s-au preluat deja, APIA efectuând în prezent controale în fermele solicitanţilor, pentru bovine acordarea plăţilor naţionale directe complementare (CNDP) n-a îmbrăcat nici o formă legislativă. În ceea ce priveşte alocarea banilor, nici pentru unii, nici pentru alţii lucrurile nu sunt clare.

 

Nimic concret pentru bovine

După protestele organizate în data de 29 iunie 2010 la Cluj-Napoca de Federaţia Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), urmate de două întrevederi ale reprezentanţilor Federaţiei cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, cu cel al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, dar şi cu premierul Emil Boc, cele două părţi n-au ajuns la nici un acord privind acordarea CNDP-ului pentru sectorul bovine în acest an.

Crescătorii de bovine nu renunţă nici în ruptul capului la acordarea unui sprijin, măcar la nivelul celui de anul trecut, respectiv 571 lei/cap de animal, în condiţiile în care fermierii acceptă ca valoarea totală a acestui ajutor să se reducă de la 248 milioane euro, cât a fost notificat la Bruxelles pentru acest an, la jumătate, dar nu mai mult.

Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii a propus o schemă nouă de sprijin pentru lapte şi carne. „La lapte este o formă decuplată de producţie şi are ca perioadă de referinţă livrările directe şi la procesare a deţinătorilor de cotă din anul 2008-2009, iar la carne este formă cuplată de producţie, pentru animalele livrate la sacrificare la abatoare autorizate”, ne-a precizat Daniela Giurcă, director general Direcţia politici agricole a MADR.

„Suma disponibilă în bugetul MADR pentru acordarea CNDP-ului la speciile ovine-caprine şi bovine aferentă anului 2010 este de aproximativ 350 milioane lei”, informează MADR, însă crescătorii de bovine spun că li s-a vorbit de o sumă mai mare. Potrivit lui Claudiu Frânc, vicepreşedinte al FCBR, suma disponibilă este de aproape 400 milioane lei, aproximativ 142 milioane la ovine şi în jur de 252 milioane la bovine, aceasta din urmă împărţindu-se astfel: 200 milioane pentru lapte şi 50 de milioane pentru carne.

Crescătorii de ovine speră şi ei într-o rectificare bugetară, iar soluţia celor 350 milioane lei li se pare de neacceptat.

Vizualizat: 625 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

La frizerie...

La frizerie...
- Domnule cum aţi vrea să vă tund să fiţi mulţumit? Detalii