Producţia de grâu, la nivel mondial, se estimează că va fi de 660 milioane de tone, cu 16 milioane de tone (sau 2,4%) mai mică comparativ cu anul trecut.
Condiţiile din emisfera nordică au rămas benefice, în cea mai mare parte, dar prognoza privind evoluţia culturilor pentru Uniunea Europeană este moderată.
Producţia de grâu a UE, în cele 27 de state membre, este estimată a fi de 142,4 milioane tone, cu 1,2 milioane de tone mai puţin decât se apreciase în urmă cu două luni.
Consumul mondial de grâu se estimează că va creşte cu 1,1%, ajungând la un record de 654 milioane de tone, rezultând un excedent de grâu la nivel mondial de 6 milioane de tone, la care se adaugă stocurile existente.
Acest nivel ridicat al consumului de grâu este, în cea mai mare parte, datorat cererii de grâu pentru furaje, mai ales în Rusia şi UE, la care se adaugă cererea tot mai puternică pentru etanol din Uniunea Europeană.
Stocuri ridicate
Prognoza privind stocurile de grâu, la nivel mondial, a fost ridicată cu 2 milioane de tone, fiind acum apreciată la 201 de milioane de tone. Stocurile deţinute de exportatorii tradiţionali (Australia, Canada, UE, Argentina şi Statele Unite) sunt încă destul de ridicate, în timp ce stocurile de grâu din Rusia şi Ucraina este de aşteptat să scadă, ceea ce va oferi oportunităţi de export pentru Kazahstan.
Exportul de grâu din Kazahstan este relativ necompetitiv, către alte ţări decât vecinii săi, din cauza constrângerilor de transport maritim. Guvernul din Kazahstan a anunţat recent o subvenţie de transport pentru a ajuta la creşterea competitivităţii exportatorilor interni.
Producţia modinală de cereale în sezonul 2010/2011 se estimează că va fi de 1.777 miliarde de tone, în scădere cu 7 milioane de tone faţă de anul trecut, dar cu aproximativ 15 de milioane de tone mai mare decât se estimase în aprilie. Producţia de grâu şi orz este de aşteptat să depăşească producţia de porumb, ajungând la un nivel record de 822 milioane de tone în 2010/11. Volumul comeţului internaţional cu grâu va fi de cca 120 milioane de tone, în acest sezon.
Tendinţe pentru sezonul 2010/2011
În acest sezon este de aşteptat ca Uniunea Europeană să preia o parte din cota de piaţă deţinută până acum de Rusia şi Ucraina. UE are stocuri mari disponibile şi, de asemenea, beneficiază de o cerere mai mare din Africa de Nord, o regiune în care UE are avantaje logistice şi de transport, dar şi legături culturale puternice.
Statele Unite continuă să deţină cea mai mare cotă din exportul mondial de grâu. Stocurile actuale din SUA sunt cele mai ridicate din 1987-1988.
Principalii importatori de grâu, statele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, deţin o treime din cererea de import la nivel global şi se aşteaptă să fie puţine schimbări faţă de anul trecut. Cererea mai mare pentru grâu în Arabia Saudită şi Maroc compensează uşoara scădere a cererii din Siria şi Iran.
Preţurile de pe piaţa internaţională, la toate clasele de grâu, a scăzut dramatic, începând din luna august (2010) şi a continuat această tendinţă până în iarnă. Cu toate acestea, preţul la grâul roşu de primăvară a început crească, în condiţiile în care stocurile de grâu roşu de primăvară de înaltă calitate au fost limitate.