COMUNICAT de la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice
Publicat: 21 mai 2009 - 09:00
COMUNICAT
Miercuri, 20 mai 2009, membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor au avut o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din România.
Nemulţumirea fermierilor este legată de diferenţa mult prea mare între preţul pe care îl primesc ei pe lapte şi preţul cu care acesta ajunge la vânzare. Ei acuză faptul că, în magazine, laptele ajunge la un preţ mai mare decât în ţările Uniunii Europene, însă crescătorii de vaci de lapte din România primesc, pentru litrul de lapte, jumătate din preţul crescătorilor europeni de taurine.
Situaţia a apărut ca urmare a unui joc impus de procesatori, prin care fermierii sunt nevoiţi să accepte pentru produsele lor preţuri de mizerie. Ei susţine că o mare parte din laptele adus din comerţul intracomunitar nu este supus unor controale calitative riguroase şi că de multe ori acesta este inferior laptelui autohton. Este inexplicabil cum, în programul „laptele şi cornul” pentru copii să ajungă lapte din import şi, mai grav, să livreze lapte „agenţi economici” care nu procesează lapte.
Importurile de lapte materie primă au dus la rezilierea unilaterală de către fabricile procesatoare a 30 la sută dintre contractele cu fermierii români, susţin reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România. Acest lucru le creează mari probleme de continuare a activităţii de producţie în parametrii de rentabilitate.
Drept urmare, asociaţiile de crescători solicită intervenţia statului pentru respectarea legislaţiei româneşti şi europene a comerţului cu lapte materie primă, obligarea procesatorilor de lapte de a eticheta corespunzător produsele finite, indicând distinct ţara de origine a materiei prime, trasabilitatea laptelui materie primă, reguli privind reconvertirea laptelui praf în lapte de consum, restricţii privind utilizarea denumirii „produs natural românesc”, obţinerea în regim de urgenţă a unui contingent de la UE pentru realizarea în România a stocurilor de lapte praf şi unt, conform prevederilor europene, din materie primă realizată în ţară, România fiind singura care nu are aceste produse ca rezervă.
Se solicită insistent un preţ de intervenţie care să acopere diferenţa dintre preţul de producţie şi preţul de livrare a laptelui materie primă, armonizarea formelor de sprijin a fermierilor români cu cele practicate în UE, precum şi lobby comun din partea asociaţiilor profesionale din domeniu , a Ministerului Agriculturii şi a tuturor instituţiilor statului şi a mass-media în sprijinul produselor realizate în România.
Crescătorii de bovine susţin că măsurile luate de stat pentru a-i sprijini sunt din ce în cei mai puţine. Aceştia acuză că, pe lângă faptul de a fi mult mai reduse decât subvenţiile de care beneficiază fermierii din alte state europene, acestea ajung la ei cu o foarte mare întârziere. Există extrem de multe probleme puse crescătorilor de vaci de lapte din partea unor instituţii ale statului.
În condiţiile în care reprezentanţii fermierilor prezenţi la întâlnire au lansat un apel disperat pentru rezolvarea unei situaţii care altfel va duce la dispariţia a 90 la sută dintre fermele zootehnice până la toamnă, deputaţii prezenţi la întâlnire au decis înfiinţarea unui grup de lucru pentru identificarea problemelor cu care se confruntă fermierii, existând posibilitatea promovării unor iniţiative legislative, corectarea unor acte legislative care nu se aplică corespunzător sau nu răspund cerinţelor de reglementare din sistem şi chiar interpelări adresate Guvernului şi altor instituţii pentru a-i sprijini pe crescătorii de bovine pentru a putea produce şi valorifica pe piaţa românească.
PREŞEDINTE
Prof.univ.dr. Valeriu TABĂRĂ