Preşedinţia belgiană a Uniunii Europene, susţinută de 20 de miniştri europeni ai Agriculturii, a solicitat Comisiei Europene noi măsuri destinate evitării repetării crizei din sectorul laptelui. Reuniţi la Bruxelles, 22 de miniştri din 27 au susţinut ideea de a încuraja contractele între producătorii de lapte şi comercianţi, lăsând deschisă posibilitatea statelor care doresc ca aceste contracte să devină obligatorii.
Potrivit AFP, citată de Agerpres, miniştrii cer „adaptarea sau clarificarea regulilor concurenţei” în sectorul laptelui şi o propunere legislativă care să autorizeze producătorii să-şi negocieze contractele, prin intermediul organizaţiilor interprofesionale.
De asemenea, ei recunosc rolul pe care l-au jucat instrumentele actuale de intervenţie pe piaţă în stabilizarea preţurilor în timpul crizei preţului laptelui din 2009, şi cer menţinerea acestora. Patru ţări - Marea Britanie, Suedia, Danemarca şi Olanda - au respins acest text, iar Cehia s-a abţinut.
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, şi-a reiterat angajamentul în faţa miniştrilor de a prezenta până la finalul anului un pachet de măsuri pentru sectorul laptelui, mai ales măsuri cu privire la relaţiile contractuale între producători şi procesatori, creşterea puterii de negociere a producătorilor şi problema organizaţiilor interprofesionale.
De asemenea, Cioloş doreşte ameliorarea transparenţei în acest sector, în condiţiile în care marii distribuitori au fost acuzaţi că nu lasă să se facă simţită scăderea preţului laptelui în costul final al produselor rezultate. Federaţia europeană a producătorilor de lapte, European Milk Board (EMB) a criticat aceste măsuri, pe care le consideră insuficiente, în condiţiile în care cotele de lapte urmează să dispară treptat până în 2015.
Instrumente de supraveghere a preţurilor
La jumătatea lunii iunie, grupul de experţi creat la nivel european pentru analizarea sectorului lactatelor a propus încurajarea încheierii unor contracte de livrare între producători şi agenţii industriali din sectorul lactatelor, printre alte măsuri destinate limitării volatilităţii preţului laptelui în UE.
Pentru a ameliora transparenţa în lanţul de aprovizionare cu produse lactate, de la producător la consumator, experţii europeni au propus dezvoltarea unor instrumente de supraveghere a preţurilor şi studierea posibilităţii publicării de informaţii despre cantităţile de lapte şi produse lactate realizate şi comercializate.