Adama
Vinasa Rompak

Braşov: Doar 14,5 hectare de culturi de cartof sunt afectate de putregaiul inelar

Publicat: 07 martie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de cartof din judeţul Braşov sunt în mică măsură afectate de clavibacters sau putregaiul inelar, o boală care a fost depistată la cartoful de sămânţă.

Această boală afectează în prezent doar patru din cei 11 producători din judeţ şi o suprafaţă de 14,5 hectare din cele 237 de hectare destinate loturilor semincere, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr de la Braşov, ing Sorin Chiru.

Precizarea a fost făcută după ce săptămâna trecută în mass-media au apărut articole în care se afirma că producerea de cartofi în judeţele mari cultivatoare este în pericol din cauza bolii apărute.

'Boala a apărut în anul 2003. Este o boală gravă şi nu ascundem acestă situaţie. Această boală este depistată în întreaga Uniune Europeană. Este sub control şi monitorizată pe baza unor directive europene şi naţionale. În judeţul Braşov se produce cartof pentru consum pe o suprafaţă de 14.450 de hectare, iar suprafaţa de 14,5 hectare destinată producerii seminţei de cartof, care va intra în carantină pentru o perioadă de patru ani, înseamnă 0,1% şi nu afectează producţia de cartofi la nivelul judeţului', a spus Sorin Chiru.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România, Ioan Benea, a declarat că şi în alte judeţe mari cultivatoare de cartofi de sămânţă din România a fost depistată această boală.

'În judeţul Suceava mai sunt doar trei producători de sămânţă de cartof din cauza acestei boli. În toată ţara sunt afectate de boală 200 de hectare de loturi semincere. Pentru acest an există sămânţa de cartof necesară. Trebuie să ştiţi că vin cantităţi însemnate de sămânţă de cartofi din import şi nu toată este de calitate. Probabil că în anii următori, dacă Ministerul Agriculturii nu va ajuta producătorii de cartofi, ar putea să scadă suprafeţele cultivate, iar preţul cartofului de consum să crească destul de mult', a spus Ioan Benea.

Boala clavibacters sau putregaiul inelar nu poate fi combătută cu substanţe chimice şi de aceea este nevoie ca loturile afectate să nu mai fie cultivate timp de patru ani.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2339 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii