Fermierii din regiunea Galicia, din Spania, testează anul acesta două soiuri de cartof produse în România.
Soiurile testate de spanioli sunt Roclas, produs în instituţia braşoveană, şi Astral, produs de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava, a declarat, pentru Agerpres, directorul Sorin Chiru.
„Cele două soiuri produse după trei ani de cercetare şi experimentare au fost testate un an în reţeaua de cercetare INORDE din Galicia. În competiţie au fost încă 30 de soiuri de sămânţă de cartofi produse în Polonia, Olanda, Spania, Ungaria şi România. Ţara noastră a participat cu opt soiuri, din care au fost selectate cele două. Acestea sunt omologate şi au fost preferate de fermierii spanioli pentru a fi cultivate în acest an. Am trimis o tonă de sămânţă din cele două soiuri şi aşteptăm ca în toamna acestui an să vedem rezultatele. Sperăm să fie dintre cele mai bune şi să fim preferaţi de fermierii din Spania, dar şi de cei din Portugalia”, a mai spus Sorin Chiru.
El a precizat că cele două soiuri româneşti au fost preferate atât pentru aspectul comercial, cât şi pentru gust şi calităţile nutritive.
„Dacă fermierii spanioli vor fi mulţumiţi de cele două soiuri de cartof, urmează să fie exportate progresiv începând de anul viitor cantităţi de sămânţă de la 50 la 500 de tone”, a mai spus Chiru.
Pentru a putea produce asemenea cantităţi de sămânţă, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr de la Braşov va produce materialul de bază, respectiv tuberculii, care vor fi cultivaţi şi de fermieri autorizaţi din Braşov, Covasna sau Suceava.