Recolta de grâu din acest an pe care a obţinut-o statul român este de aproape 5,7 milioane de tone, cu 10% mai mare decât cea de anul trecut, însă sub estimările iniţiale ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care prognozau în primăvară o producţie totală de 6,65 milioane tone.
Suprafaţa recoltată anul acesta a fost de 2,048 milioane hectare, iar în 2009 de 2,202 milioane hectare. Potrivit MADR, randamentul la hectar în 2010 a fost de 2.778 kg. Marii cultivatori au realizat până la 3.500 kg/ha, în timp ce în gospodării recolta nu a depăşit 2.300 kg/ha.
Din punct de vedere cantitativ, ministrul Mihail Dumitru a dat asigurări că recolta din acest an acoperă în totalitate necesarul de consum alimentar şi furajer. „Pentru consumul uman, respectiv panificaţie, este nevoie de 3,5 milioane de tone de grâu. Noi avem acest necesar, din punct de vedere cantitativ, dar nu ştim încă dacă putem acoperi cererea din punct de vedere calitativ”, a precizat Dumitru.
Inundaţiile au afectat în bună măsură calitatea grâului. Ploile abundente care au căzut în această vară au determinat încolţirea grâului în spic şi imposibilitatea recoltării în perioada optimă. Astfel s-a constatat că circa 30 la sută din recolta de grâu obţinută în 2010 nu va putea fi utilizată în panificaţie.
Pâine mai scumpă?
Reprezentanţii industriei de panificaţie avertizează că preţul pâinii ar putea creşte în toamna acestui an, pe fondul majorării preţului la grâu. „Dacă preţul grâului se menţine ridicat, e normal ca şi preţul pâinii să crească. Probabil când brutăriile vor primi făină mai scumpă, nu vor avea de ales şi vor percepe costuri supimentare. Creşterea de preţ se va realiza însă în mai multe etape”, avertizează Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase.
Pe de altă parte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) susţine că preţul grâului românesc este dictat de evoluţia pieţei externe. „Momentan preţul s-a stabilizat, dar dacă va exista o tendinţă de creştere pe pieţele externe, cu siguranţă acesta va creşte şi la noi”, ne-a declarat Nicolae Sitaru.
„Oricum, anul trecut, agricultorii români au vândut sub costurile de producţie şi pe nimeni nu a interesat acest aspect. Acum piaţa e mai bună pentru noi şi mai slabă pentru cei din industria de panificaţie”, a concluzionat preşedintele LAPAR.
În întreaga lume, ploile torenţiale şi seceta prelungită au afectat culturile de grâu, ceea ce a dus la creşterea preţului. Principalii producători de cereale din Europa, precum Rusia şi Ucraina, au fost obligaţi să ia măsuri de limitare a exporturilor.