Adama
Vinasa Rompak

Avem grâu suficient, dar de calitate slabă

Publicat: 03 septembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Recolta de grâu din acest an pe care a obţinut-o statul român este de aproape 5,7 milioane de tone, cu 10% mai mare decât cea de anul trecut, însă sub estimările iniţiale ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care prognozau în primăvară o producţie totală de 6,65 milioane tone.

Suprafaţa recoltată anul acesta a fost de 2,048 milioane hectare, iar în 2009 de 2,202 milioane hectare. Potrivit MADR, randamentul la hectar în 2010 a fost de 2.778 kg. Marii cultivatori au realizat până la 3.500 kg/ha, în timp ce în gospodării recolta nu a depăşit 2.300 kg/ha.

Din punct de vedere cantitativ, ministrul Mihail Dumitru a dat asigurări că recolta din acest an acoperă în totalitate necesarul de consum alimentar şi furajer. „Pentru consumul uman, respectiv panificaţie, este nevoie de 3,5 milioane de tone de grâu. Noi avem acest necesar, din punct de vedere cantitativ, dar nu ştim încă dacă putem acoperi cererea din punct de vedere calitativ”, a precizat Dumitru.

Inundaţiile au afectat în bună măsură calitatea grâului. Ploile abundente care au căzut în această vară au determinat încolţirea grâului în spic şi imposibilitatea recoltării în perioada optimă. Astfel s-a constatat că circa 30 la sută din recolta de grâu obţinută în 2010 nu va putea fi utilizată în panificaţie.

Pâine mai scumpă?

Reprezentanţii industriei de panificaţie avertizează că preţul pâinii ar putea creşte în toamna acestui an, pe fondul majorării preţului la grâu. „Dacă preţul grâului se menţine ridicat, e normal ca şi preţul pâinii să crească. Probabil când brutăriile vor primi făină mai scumpă, nu vor avea de ales şi vor percepe costuri supimentare. Creşterea de preţ se va realiza însă în mai multe etape”, avertizează Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase.

Pe de altă parte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) susţine că preţul grâului românesc este dictat de evoluţia pieţei externe. „Momentan preţul s-a stabilizat, dar dacă va exista o tendinţă de creştere pe pieţele externe, cu siguranţă acesta va creşte şi la noi”, ne-a declarat Nicolae Sitaru.

„Oricum, anul trecut, agricultorii români au vândut sub costurile de producţie şi pe nimeni nu a interesat acest aspect. Acum piaţa e mai bună pentru noi şi mai slabă pentru cei din industria de panificaţie”, a concluzionat preşedintele LAPAR.

În întreaga lume, ploile torenţiale şi seceta prelungită au afectat culturile de grâu, ceea ce a dus la creşterea preţului. Principalii producători de cereale din Europa, precum Rusia şi Ucraina, au fost obligaţi să ia măsuri de limitare a exporturilor.

Vizualizat: 811 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii